wings for life

Olimpijci, NBA igrači i brojni rekreativci prkose oblacima sa samo jednim ciljem

07.05.2017 u 08:56

Bionic
Reading

Napokon je došla i ova nedjelja. Jer ona u svijetu trkača, ali i ne samo njih, znači akciju u kojoj sudjeluju s mnogim dobrim ljudima diljem svijeta, čiji je jedini cilj - trčati za one koji to ne mogu. Prvak je onaj koji istrči najviše kilometara, sve dok ga ne dostigne presretačko vozilo, ali pobjednici su svi koji su napravili barem jedan korak za pronalazak lijeka za ozljede leđne moždine

Od Melbournea, u kojem će utrka početi u 21 sat po lokalnom vremenu, do meksičke Guadalajare (6 ujutro) i čileanskog Santiaga (8 ujutro), Zadar je jedan od 25 svjetskih gradova na šest kontinenata u kojem će se ove nedjelje trčati najljepša i najmasovnija svjetska utrka.

Subotu je malo kvarila kiša, koju je na Forumu svojom energijom pokušavala rastjerati i pjevačica Indira.

Nedjelja je bila tmurna i oblačna samo do 12 sati, a zatim je sunce pobijedilo oblake i kišu, te stvorilo savršene uvjete. Sigurni smo da će se svi svojim kućama vratiti punog srca. I sretni zbog ostvarenog cilja, a to je bilo trčanje i barem jedan korak za one koji to ne mogu. Istina, neki od onih koji su došli bodriti svoje, a nisu se uspjeli prijaviti na vrijeme - zbog ograničenog broja - kupovali su majice, suvenire od čije prodaje se također sredstva šalju u zajednički fond za pronalazak lijeka.

U Zadru se za utrku službeno prijavilo osam tisuća ljudi, s time da je bilo i onih koji su naknadno uplatili startninu, pa se Zadar smjestio na treće mjesto među ostalim gradovima po broju trkača, što je dokaz toga koliko je ova priredba dobro prihvaćena.

Zadar se ovom globalnom projektu priključio prije četiri godine, a utrka je prilagođena svim razinama trkača – od profesionalaca, amatera, ali i sudionika u kolicima. U njoj će sudjelovati i stari i mladi, oni najmlađi od 16 godina, a najstariji trkač i trkačica imaju čak 84 i 80 godina.

Slike Zadra, cijele Jadranske magistrale i našeg prekrasnog Jadrana ponovno će obići cijeli svijet. Utrku će uživo prenositi nekoliko desetaka televizija diljem svijeta. U Hrvatskoj će i ove godine biti jedna od tri najmasovnije utrke nazvane Wings for Life World Run na svijetu, što dovoljno govori o tome da je spektakl na stazi zajamčen.

Prvi put u Zadru imat ćemo sve dosadašnje pobjednike naše utrke zajedno na startu: Gorana MurićaMatiju Grabrovečkog i Dejana Patrčevića, prošlogodišnjeg pobjednika i hrvatskog ironmana.

Iako je imao pravo na nagradno putovanje i nastup na bilo kojoj utrci Wings for Life, aktualni prvak Patrčević objašnjava svoju odluku da se natječe i ove godine u Hrvatskoj:

'U Zadru me najviše trebaju, kao ambasadora utrke i prošlogodišnjeg pobjednika, a također ću moći trčati sa svojim kolegama.'

'Lijep je osjećaj biti u Zadru; sve je više ljudi koji su zagrijani i motivirani nastupiti. Cilj mi je ovaj put pokušati istrčati više od 60 kilometara. Ako se poklope vremenski uvjeti i bude zdravlja, vjerujem da je to moguće. Doći će velik broj kvalitetnih trkača i mislim da će to biti najzanimljivija utrka dosad', kaže pak Matija Grabrovečki koji s 57,36 kilometara iz 2015. godine i dalje drži rekord staze.

Odlična je vijest i prvi nastup na domaćem terenu najboljeg hrvatskog ultramaratonca Roberta Radojkovića, koji je zadivio mnoge s čak 70 pretrčanih kilometara prije dvije godine u Ljubljani:

'Uvijek rasprodana zadarska utrka za mene je dodatna motivacija. Konkurencija je odlična, ali ja ću krenuti jako i bez milosti, to je sigurno. Želim pomaknuti rekord staze za punih 20 kilometara i pokušati ući među deset najboljih u globalnom poretku!'

Naši će trkački aduti imati i žestoku međunarodnu konkurenciju. U Zadar stiže pobjednik iz Australije Barry Keem, a također i odlični Kenijac Titus Githu, koji je prošle godine uvjerljivim trijumfom na vrućoj utrci u Indiji potvrdio svoju moć.

Ipak, nisu samo oni zvijezde ovogodišnjeg zadarskog druženja, jer među brojnim trkačima bit će i olimpijski pobjednici - veslači Martin i Valent Sinković, NBA košarkaš Dario Šarić, bivša skijašica Nika Fleiss, ali i poznata lica s hrvatske scene - Mario Valentić i Ecija Ojdanić.

'Drago mi je što ste se odazvali utrci u Zadru. Bit će lijepo, nadam se da ćete trčati, da ćete imati dobre rezultate, ali eto, da ćete ostati iza mene', kao pravi motivator utrku je najavio njen ambasador Dario Šarić.

Naravno, u ovoj utrci cilj trkača je istrčati što više kilometara, sve dok ih ne dostigne presretačko vozilo.

Makar, pobjednici su svi jer svaki korak na utrci Wings for Life korak je ka pronalasku lijeka, a 100 posto prikupljenih sredstava namijenjeno je zakladi Wings for Life, koja financira najsuvremenija istraživanja bolesti leđne moždine.