SPEKTAKL U NEDJELJU

Okršaj Mercedesa i Ferrarija i na noćnoj utrci u Bahreinu!

31.03.2016 u 10:51

Bionic
Reading

Nakon pobjede Nice Rosberga u Melbourneu, sezona Formule 1 nastavlja se na pustinjskoj stazi Sakhir. Hoće li Lewis Hamilton uspjeti uzvratiti kolegi ili će možda ipak Ferrari doći na svoje?

Utrka u Australiji opravdala je očekivanja, a novu žestoku borbu Mercedesa i Ferrarija očekujemo ove nedjelje. Bahrein nam je prethodnih godina ponudio uzbudljive utrke s mnogo pretjecanja i nešto slično očekujemo i ove.

Na stazi Sakhir utrke Formule 1 održavaju se od 2004. godine, s tim da 2011. Velika nagrada Bahreina nije održana zbog političkih nemira u zemlji koji su prijetili sigurnosti elitnom automobilističkom natjecanju. Najuspješniji vozač na ovoj stazi dosad je bio Fernando Alonso, koji je slavio tri puta, dok su Felipe Massa, Sebastian Vettel i Lewis Hamilton pobijedili dvaput, a po jednom Jenson Button i Michael Schumacher.

Zadnje dvije godine gledali smo pobjede Hamiltona koji je posebno žestoku bitku vodio s Rosbergom 2014. godine.


Staza se nalazi u pustinji i dugačka je 5.4km. Godine 2010. proširena je, no zbog nemogućnosti pretjecanja na novom izdanju već sljedeći put vraćena je na originalnih 15 zavoja. Sakhir je na glasu kao jedna od najsigurnijih staza u Formuli 1, zbog širokih zona izlijetanja u svakom zavoju. Velikih sudara i incidenata dosad nismo vidjeli u prvih devet izdanja.

Iako prilično sigurna, utrka u Bahreinu nije bez izazova. Vozači Formule 1 moraju se suočiti s nekoliko izuzetno neugodnih kombinacija zavoja. Nakon startno-ciljne ravnine slijedi oštro kočenje i teški desni zavoj koji se prolazi u prvoj brzini s oko 65km/h, nakon kojeg slijedi namještanje za lijevi i ubrzavanje do zavoja broj 4, nešto bržeg, ali još neugodnijeg, kojeg nije lako precizno pogoditi.


Još veći izazov su brzi zavoji 6 i 7, u koje se ulazi u četvrtoj brzini i traži se idealna putanja, prije oštrog kočenja u sporom sljedećem desnom zavoju. Zatim slijedi najteži dio: povezani lijevi zavoji 9 i 10, od kojih je drugi dramatično sporiji i oštar, prolazi se s oko 63km/h, s tim da je izlazak krucijalan jer slijedi dugi ravni dio i DRS zona. Tu se događa najviše pogrešaka tijekom utrke. Slijedi završni dio kruga koji je ritmičan, a zanimljivi su posljednji 14. i 15. zavoj koji vode vozača na startno-ciljnu ravninu, a dobar izlaz je nužan za napad ili obranu, ako se boriš za poziciju u utrci.

Bahrein je utrka na kojoj još nikad nije padala kiša, a prognoza vremena kaže da je neće biti ni ove godine. DRS zone se nalaze na startno-ciljnoj ravnini i iza kritičnog zavoja broj 10. Pirelli je vozačima ponudio supermekane, mekane i srednje tvrde gume i bit će zanimljivo vidjeti hoće li netko uspjeti ući samo jednom u boks, što je viđeno prije dva tjedna u Melbourneu.

Favoriti ostaju isti kao i u Australiji. Nico Rosberg pokušat će ponovo pobijediti Lewisa Hamiltona, na stazi na kojoj je bio ravnopravan kolegi u prošlosti, ali još nikad nije ovdje slavio. Sebastian Vettel i Kimi Raikkonen također nisu bez izgleda i mogli bi iznenaditi na pustinjskoj vrućini, a vozači Red Bulla, Tora Rossa i Williamsa čekaju priliku iz drugog plana. McLaren se nada barem osvajanju bodova.

Subotnje kvalifikacije kao i nedjeljna utrka na rasporedu su u 17 sati po hrvatskom vremenu. Ne propustiti!