tri moguća scenarija

Okršaj kod Šahtara može Dinamu donijeti ogromnu zaradu; ovoliko milijuna eura nisu mogli niti sanjati!

22.10.2019 u 11:10

Bionic
Reading

Nogometaši zagrebačkog Dinama u trećem kolu C skupine Lige prvaka igraju u ukrajinskom Harkivu protiv Šahtara (19.00), momčadi koja dominira u domaćem prvenstvu. No, kalkulacije uoči ove utakmice govore kako Dinamo ima velike šanse za novo europsko proljeće i jako, jako dobru zaradu

Nakon dva kola Dinamo i Šahtar imaju po tri boda u Ligi prvaka pa je stoga jasno kako će njihova prva međusobna utakmica možda i odlučiti tko će uz lidera skupine Manchester City izboriti plasman u osminu finala ovog elitnog nogometnog natjecanja.

>>> UKRAJINSKI NOVINAR ZA TPORTAL 'Današnji Šahtar je najslabiji u zadnjih deset godina, ali Dinamo nema baš nikakve šanse za pobjedu'

No, statistika definitivno nije na strani Dinama koji kroz povijest imaju poražavajući učinak protiv ukrajinskih klubova. Naime, u dosadašnjih deset susreta 'modri' nisu upisali niti jednu pobjedu (osam poraza i dva remija uz negativnu gol-razliku 6:20).

S druge strane jasno je kako ova generacija Dinama, koju vodi trener Nenad Bjelica, ima veliku prigodu ispisati povijest kluba iz Maksimirske te uz sve to klub može jako dobro zaraditi. Naime, do sada je Dinamo zaradio od Uefe oko 26 milijuna eura (plasman u LP 15,25 milijuna eura), a plasman u osminu finala Lige prvaka donio bi još dodatnih 9,5 milijuna eura čime bi se ukupna zarada Dinama od Uefe mogla popeti na vrtoglavih 40 milijuna eura samo od Uefinih premija! Tome treba dodati kako bi cijena igračima kao što su Dani Olmo, Mislav Oršić ili Bruno Petković, koji su najtraženiji od strane bogatih europskih klubova, dodatno porasla.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Pobjeda Dinama i osvojena tri boda

Naime, u slučaju Dinamove pobjede i nova tri boda, te zarađenih 2,7 milijuna eura koliko za svaku pobjedu isplaćuje Uefa, Olmo, Oršić, Petković i društvo osigurali bi novo europsko proljeće u Europskoj ligi (gotovo sigurno su treći!) i došli bi vrlo blizu plasmana u osminu finala Lige prvaka. Preduvjet za to je da Manchester City u obje utakmice svlada Atalantu.

Remi i osvojen jedan bod

Prema mišljenju analitičara remi je sudeći po viđenom i trenutačnoj formi obje momčadi najrealniji. U slučaju osvojenog boda oba bi kluba imala po četiri boda i samim time bi uzvrat u Maksimiru 6. studenoga bio odlučujući. U svim mogućim kombinacijama treba podsjetiti kako Dinamo gostuje kod Atalante koju je u Zagrebu dobio 4:0 i ta tri boda će možda odlučivati.

Poraz od Šahtara

Minimalan poraz od Šahtara 1:0 ili 2:1 ne bi bio tragičan ako bi na uzvratu u Maksimiru 6. studenoga Dinamo to uspio nadoknaditi. Činjenica jest kako bi Šahtar s tri boda više na ljestvici dočekao sljedeće utakmice uz dodatak kako u posljednjem 6. kolu Lige prvaka Šahtar kod kuće dočekuje Atalantu, a Dinamo u Zagrebu igra protiv moćnog Manchester Cityja. Dakle, pobjedom u današnjoj utakmici Šahtar bi bio u velikoj psihološkoj prednosti te bi bio jako blizu plasmana u osminu finala.

Nagradni fond za Ligu prvaka

  • plasman u skupinu - 15,25 milijuna eura
  • pobjeda u skupini - 2,7 milijuna eura
  • bod u skupini - 900.000 eura
  • plasman u osminu finala - 9,5 milijuna eura
  • plasman u četvrtfinale - 10,5 milijuna eura
  • plasman u polufinale - 12 milijuna eura
  • plasman u finale - 15 milijuna eura
  • pobjeda u finalu - 4 milijuna eura (dodatna zarada od 3,5 milijuna za nastup u Superkupu)
  • +10
Trening nogometaša Dinama uoči utakmice sa Šahtarom Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX