sada je službeno

Odluka čelnika Fife koju su u Švedskoj nazvali suludom; evo što ih je razljutilo nakon što je Rusija izbačena iz borbe za odlazak na SP 2022.

09.03.2022 u 11:35

Bionic
Reading

FIFA je u utorak navečer formalizirala plasman Poljske u finale doigravanja za odlazak na SP 2022., što je posljedica isključenja njenog ruskog protivnika, a to je izazvalo kritike Švedske

'Slijedeći odluku od 28. veljače kojom se ruske momčadi suspendiraju iz svih FIFA-inih i UEFA-inih natjecanja, Poljska će igrati s pobjednikom susreta Švedska-Češka koji je na rasporedu 29. ožujka', navodi u svom priopćenju FIFA.

FIFA je odlučila ignorirati žalbu koju je nekoliko sati ranije podnijela Rusija pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS), tražeći posebno suspenziju sankcije, a time i vraćanje ruske reprezentacije u doigravanje za SP u Kataru.

Isključujući mogućnost turnira s tri reprezentacije na kojem bi bile Poljska, Švedska i Češka, ili pristanak na to da kroz repasaž u doigravanje uđe neka druga reprezentacija, FIFA favorizira Poljake, što je odmah osudio Švedski nogometni savez.

'Najrazumnije i sportski najpoštenije bilo bi da Poljska ima novog protivnika u polufinalu', izjavio je predsjednik saveza Hakan Sjöstrand.

'Razumijemo da je ovo teška zagonetka za FIFA-u koju treba riješiti, ali bi ipak trebao vrijediti princip igranja pod istim uvjetima, odnosno igranje i pobjeda u dvije natjecateljske utakmice za plasman u finalnu fazu Svjetskog prvenstva', rekao je.

Švedski izbornik Janne Andersson također je osudio odluku 'potpuno suludu sa sportskog stajališta', iako je pozdravio isključenje Rusije zbog invazije Ukrajine.