NEISPUNJAVANJE KRITERIJA

Odbojkaški i golf savez izbačeni iz HOO-a

07.09.2010 u 19:56

Bionic
Reading

Skupština HOO-a, na 26. sjednici održanoj danas u Zagrebu, uz 116 glasova 'za' i jedan glas protiv donijela je odluku o prestanku članstva Hrvatskom golf savezu zbog neispunjavanja uvjeta za članstvo, odnosno ne djelovanja sukladno odredbama Zakona o udrugama, Zakona o športu i Statuta HOO-a. Skupština je utvrdila da Hrvatski golf savez ne ispunjava uvjete za članstvo u HOO-u, a koji su utvrđeni člankom 16. i 18. Statuta HOO-a

Odluka je donesena na temelju članka 21., stavak 1., alineja 4 Statuta HOO-a, dakle ne radi se o isključenju HGS-a, niti o izricanju sankcija, već je donesena odluka o prestanku članstva u HOO-u.

U obrazloženju koje je iznijela pomoćnica glavnog tajnika HOO-a za pravne i kadrovske poslove Biserka Vrbek, prema Statutu HOO-a (članak 16., točka 1., alineja 2.) savez treba biti osnovan sukladno zakonu i registriran kod nadležnog tijela uprave. Hrvatski golf savez i njegova tijela nisu izabrana i ne djeluju sukladno odredbama Zakona o športu i Zakona o udrugama, čime savez djeluje protivno zakonu; osim toga utvrđeno je da savez nema ni usvojeni Statut, temeljni akt NSS-a, koji bi trebao biti usvojen na Skupštini saveza, a kako to propisuje odredba članka 11. Zakona o udrugama uz pripadajuću suglasnost HOO-a.

S jednim suzdržanim glasom i 116 glasova 'za' članovi Skupštine donijeli su odluku o prijemu Hrvatske golf udruge u članstvo Hrvatskog olimpijskog odbora u svojstvu pridruženog člana. U Hrvatsku golf udrugu učlanjeno je preko 30 golf klubova, sa više od 500 igrača u sustavu natjecanja na svim razinama. Skupštini se obratio i predsjednik Hrvatske golf udruge Ivan Jakovčić rekavši kako je krajnji cilj struke i sportaša nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.

Skupština HOO-a također je donijela odluku o prestanku članstva Hrvatskom odbojkaškom savezu u HOO-u (odluka je donesena s jednim glasom protiv i 116 glasova za). Utvrđeno je da HOS ne ispunjava kriterij članka 16. točka 1., alineja 2. Statuta HOO-a prema kojem savez treba biti osnovan sukladno zakonu i registriran kod nadležnog tijela uprave; osim toga HOS nema tijela saveza koja bi bila izabrana demokratski na izbornoj skupštini saveza, kao što to čine ostali članovi HOO-a; savez u provedbi programa sporta ne ostvaruje zadaću nacionalnog sportskog saveza koji skrbi o ostvarenju zajedničkih interesa hrvatskih odbojkaških klubova i nacionalnih reprezentacija.