TO JE FRANCUSKA

Od ruke sramote i Zahije do uvreda i prijetnji

22.06.2010 u 15:00

Bionic
Reading

U francuskoj reprezentaciji vlada totalni cirkus, a svaki dan na svjetlo dana izlaze nove informacije koje pokazuju kakvo je stanje u svlačionici 'galskih pijetlova'. Pojavio se i video uradak kako se kondicijski trener Robert Douverne želio obračunati s kapetanom Patriceom Evrom

U Francuskoj čupaju kosu od bijesa. Njihova nacionalna vrsta koja je u Južnoafričku Republiku stigla kao aktualni viceprvak radi skandal za skandalom. Cijeli svijet im se smije, a zasigurno su najsretniji Irci.

Naime, ugled 'galskih pijetlova' ozbiljno je narušen u uzvratnoj kvalifikacijskoj utakmici protiv Irske. Tada je Thierry Henry dva puta igrao rukom i na taj način asistirao Williamu Gallasu. Francuska je prošla dalje uz blagoslov Fife, a Ircima je malo značilo što je nogometni svijet stao iza njih, jer oni SP nisu vidjeli.

Nešto kasnije, prije nego što će 'tricolori' otputovati na turnir najboljih reprezentacija, dogodio se novi sramotan trenutak za neke članove reprezentacije. Oglasila se marokanska prostitutka Zahia Dehar koja je priznala da je imala spolne odnose s Franckom Riberyjem, Karimom Benzemom i Sidneyjom Govouom, i to dok je bila maloljetna.

Dolaskom francuske ekspedicije u JAR problemi nisu nestali, nego se dogodila erupcija nezadovoljstva. Još prije prve utakmice njihovi mediji su pisali o lošoj igri, atmosferi, ali i klanovima u svlačionici. Jedan je tako predvodio Patrice Evra, drugi Franck Ribery, a treći je bio onaj izbornika Raymonda Domenecha i navodno Anelke.

Svatko je želio sastavljati momčad, a navodno se u taktiku počeo uplitati i legendarni Zinedine Zidane. Logično, Francuska je u prvom susretu remizirala s Urugvajem, a zatim izgubila od Meksika, s time da nije zatresla mrežu 180 minuta.

Tada je sve puklo. Izbornik Domenech je potjerao Anelku, a netko je novinarima počeo dojavljivati interne stvari iz svlačionice. Uslijedio je štrajk igrača pa nisu željeli trenirati. Sudbinu Anelke skoro su doživjeli Gallas (koji je ranije bio ljut što je kapetansku traku dobio Evra), Henry i Abidal, koji su bili začetnici pobune.

No to nije bilo sve. Na jednom od letova verbalno su se sukobili Ribery i Gourcuff, a na vidjelo je izašao i video gdje je kondicijski trener Robert Douverne želio šakama objasniti Evri neke stvari. Srećom, tu je Domenech bio vatrogasac.

Francuski izbornik kojeg će nakon SP-a naslijediti Laurent Blanc optužio je potjerane za izdaju, imbecilnost i glupost.

I predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy zatražio je hitno rješavanje krize, da se spasi što se spasiti da, iako je obraz francuske reprezentacije teško okaljan.

Evru je Domenech spasio od batina