PLATINIJEVE IDEJE

Od najavljenih promjena pravila, evo koje imaju smisla!

20.01.2015 u 12:11

Bionic
Reading

Tik prije otkucaja nove 2015. godine Michel Platini iznio je ideju o 'bijelom kartonu' koja bi se uskoro mogla uvrstiti u nogometna pravila. Osim njega, njemački je izbornik Low izrazio želju za dodatnim zamjenama igrača. Sve to, i još neke aspekte promjena pravila, koje bi unaprijedile nogometnu igru, sagledao je naš analitičar s portala Tribina.hr

Ovu temu može se sagledati sa dva aspekta: jedan je promjena tzv. meta-pravila, odnosno pravila koja će omogućiti kako bi se sama pravila igre što više poštovala na terenu, dok je drugi promjena pravila same igre, u svrhu unaprjeđivanja same kvalitete (čitaj: zanimljivosti) igre.

Potrebna i nova meta-pravila
Ova prva nužno su vezana uz tehnologiju. Može se staviti i 50 sudaca oko terena, uvijek će ostati činjenica da svi oni odluke donose na osnovu vrlo šturog skupa podataka, a koje prikupljaju koristeći svoja osjetila, konkretno vid i sluh. S obzirom da tako prikupljene informacije teško da se mogu smatrati pouzdanima, na kraju se sve svodi na tu famoznu procjenu. Procjena je to bolja, što sudac ima više pouzdanih informacija, a u tome ga primarno onemogućavaju upravo njegova spomenuta osjetila. S obzirom da (zasada) nismo u stanju sucima poboljšati ta osjetila, jedino što nam preostaje je na neki drugi način mu dati potrebne informacije, a to je u ovom trenutku jedino tehnologija.

Razvojem računalnog hardvera, zadnjih 10 do 15 godina dogodio se značajan iskorak na područjima računalnih znanosti vezanih uz računalni vid i raspoznavanje uzoraka. To će sigurno u skoroj budućnosti omogućiti razvoj tehnologija koje bi uvelike mogle olakšati posao sucima u smislu da bi se neke odluke u potpunosti mogle prepustiti tehnologiji. Tu prije svega spadaju odluke poput onih je li lopta ušla u mrežu i pritom ne samo je li prešla crtu (predlažem da se to nazove kiesslingov algoritam), je li igrač u zaleđu, koga je lopta zadnjeg dirala na putu u out/korner, itd. Ne sumnjam da će nam jednog dana tehnologija omogućiti i odluke o prekršajima, simuliranjima i sl., no u ovom trenu je još uvijek nerealno razmišljati o tome. Uostalom, kada do toga dođemo vjerojatno nogomet više neće igrati pravi ljudi pa će i gomila trenutnih problema jednostavno nestati.


Trenutni cilj je omogućiti tehnologiji da se bavi egzaktnim stvarima, a sucima prepustiti da se fokusiraju na stvari koje još uvijek zahtijevaju procjenu, kao što je

Tribina.hr

Pročitajte i druga mišljenja na ovu temu, na našem community portalu Tribina.hr, te sudjelujte i sami u kreiranju sadržaja!

prekršaj, je li igranje rukom bilo namjerno ili nije, simuliranje i sl. U ovom trenu nema tehnologije koja može umjesto suca donijeti te odluke, no navodno postoji jedna tehnologija za koju se priča da bi uvelike mogla pomoći.

Ta tehnologija je izvan nogometnih terena dosta poznata, štoviše, velik dio popularnosti nogomet duguje upravo njoj, a postoje indikacije i da se dosta uspješno koristi u nekim drugim, sličnim sportovima. Ta tehnologija se zove snimka. No unatoč tome što postoji već neko vrijeme (više od stoljeća) u nogometu od nje bježe ko vrazi od tamjana. Pa zar je moguće da ne postoji ama baš nikakva situacija u ovoj igri, a za koju bi se moglo iskoristiti tu tehnologiju? Navodno ne i čini se da ćemo do daljnjega morati biti svjedoci situacijama poput one gdje jedan igrač ružno pogleda drugoga, ovaj padne kao pokošen i dok za nekoliko sekundi cijeli svijet, bilo na tribini, bilo pred tv-om vidi što se dogodilo, ne postoji način da se to i pretoči u pravilnu odluku na terenu. No iako je trenutna situacija apsurdna, mislim da je jednostavno prevelik pritisak i da je samo pitanje trenutka kada će se i u nogometu iskoristiti mogućnost pregledavanja snimke.


Pravila za unaprijeđenje igre
I dok bi tehnologija trebala eliminirati dosta tih meta-pravila, s vremena na vrijeme vjerojatno treba promijeniti i pokoje igračko ili tehničko pravilo. Četvrta, pa možda čak i peta zamjena su u ovom trenu nužnost, kao i mogućnost dodatnih zamjena u slučaju produžetka. Ovo je nužno jer je u današnje vrijeme broj utakmica koje igrač odigra u sezoni dosta visok i omogućilo bi treneru puno veću fleksibilnost u pogledu odmaranja pojedinih igrača. Da, naravno da se dodatne zamjene mogu zloupotrijebiti na način da se njima krade vrijeme, no to sami suci mogu vrlo lako regulirati na način da dodatno produže vrijeme trajanja utakmice (trenutno mi se čini da suci ne uzimaju previše u obzir kada se krade vrijeme u samoj nadoknadi), a može se i uvesti pravilo u kojem vremenu izmjena treba biti obavljena (mislim da je npr. 20 sekundi i više nego dovoljno igraču da napusti teren).