NIKE FREE

Od bosonogog trčanja do savršene tenisice

06.05.2013 u 14:17

Nikee free - bosonogo trčanje

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nike.com

Bionic
Reading

Trčanje je, ako gledamo u prošlost predstavljalo aktivnost kojom se osoba služila kako bi od točke A što brže došla do točke B

Tada se vrijeme ničim nije mjerilo, trčanje nije bilo natjecanje, nitko nije bilježio rezultate tih trkača. Danas je trčanje nešto više, ono predstavlja sport, ali i način življenja. Trčanje se, kao što možemo zaključiti, tijekom vremena promijenilo, no ono osnovno kako bi čovjek uopće mogao trčati – stopalo- nije se promijenilo nimalo.

Prije više od desetljeća, Nikeov je tim posjetio Vina Lanannu, poznatog sveučilišnog trenera trkača, želeći doznati kako Lananneovi trkači treniraju. Silno ih je zaintrigirala činjenica da Lananna svoje sportaše, u sklopu treninga, tjera da trče bosih nogu po travi. Nikeov je tim svoju znatiželju pretvorio u izazov - mogu li dizajnirati i proizvesti obuću koja oponaša bosonogu kretnju stopala, a da mu istovremeno pruža zaštitu?

Sljedećih mjeseci Nikeov si je Laboratorij za Sportsko Istraživanje postavio zadatak. Željeli su shvatiti biomehaniku bosonogog trčanja na travi u sklopu proučavanja prirodnog kretanja i pobližeg istraživanja kretanja stopala.

Prirodno kretanje potiče prirodniji način trčanja – ako su mišići u stopalu razrađeni, kretanje može postati jačim. Dugi niz godina je cilj dizajna i usavršavanja trkaćih tenisica bio smanjiti težinu te istovremeno pružati raznolike značajke za poboljšanje izvedbe trkača. Prirodno kretanje je od najveće važnosti kako bi se postigli ti ciljevi, ali i više. Radi se o procesu izrade proizvoda na način da se sluša i glas sportaša. Upravo to je bila Nikeova opsesija od samog početka. Tako je nastao Nike Free.

UTJECAJ
Direktor odjela dizajna Nike obuće za trčanje, Rob Dolan, uvidio je koliki i utjecaj ima ova inovacija:'Nike Free ima nevjerojatan utjecaj na način kako gradimo obuću za performanse danas – posebno u trčanju gdje se vidi njegov utjecaj kroz cijelu liniju proizvoda.'Tijekom procesa proučavanja što se to točno događa sa stopalom dok sportaši ne nose nikakvu obuću došlo je do redefinicije sportske obuće. Dugo vremena su se smišljala razna rješenja prilikom inovacija i dizajna tenisica zbog potreba sportaša i predstavljali su dodatke na tenisici. Danas, ova nova Nike priča temelji se na oduzimanju jer nove tenisice stavljaju naglasak na fleksibilnosti i oponašanju prirodnih kretnji.Taj vitki izgled s izbrazdanim potplatom je potaknuo promjene u industriji sportske obuće. Sada je tenisicama za treniranje, tenis, čak i košarku, svrha omogućiti prirodno kretanje.

NIKE FREE LJESTVICA
Nike Free ljestvica kreće od nule do deset.Što znače svi ti brojevi na Nike ljestvici?Zapravo je jednostavno objasniti i razlikovati 3.0 od 7.0 Nike Free tenisice. Niži brojevi pružaju bosonog osjećaj, a viši brojevi stopalu pružaju veću potporu s većom razlikom u zadebljanju između prstiju i gležnja.Bez obzira na to koliko nisko išli pri odabiru broja tenisice s ove ljestvice, uvijek postoji određena razina zaštite i površinskog istezanja koji trkaču pruža Nike Free. Odlična startna pozicija je 5.0, podešena da stopalu pruža zaštitu i performanse na pola puta između tenisice koja stvara osjećaj bosonogog trčanja i one standardne. Ali, ako je vaše treniranje jako agresivno 7.0 će, sa svojom dodatnom potporom zadovoljiti vaše potrebe. Nisu potrebne nikakve matematičke vještine - samo zdrav razum i sigurnost u to što želite postići svojim vježbanjem.

TENISICE ZA SVAKOG TRKAČA
Ponekad stopalo samo želi zagrljaj. Nike Free potplati su dizajnirani tako da trkaču omoguće prirodni pokret, ali i gornji dijelovi svake tenisice jednako su integralni stvoreni tako da trkači imaju osjećaj kao da na nogama imaju čarape. Stvaraju bestežinski osjećaj koji štiti, ali i omogućuje širok raspon pokreta i fleksibilnosti.Inovacije gornjeg dijela poput projektirane mreže u Nike Free 3.0 olakšavaju prozračnost, tamo gdje je ona potrebna, i stežu u onim ključnim područjima gdje je potpora najbitnija, dok je 'čizmasto' prijanjanje udobno i daje potporu.U Nike Free 4.0, velika mreža platna u srednjem dijelu stopala povećava protok zraka, a omotani jezik i konstrukcija koja nije šivana pružaju ugodu zbog manjka šavova.Nike Free 5.0+ dynamic Nike Flywire tehnologija spaja se s teksturom sendviča mreže unutarnjeg rukava i omotanog jezika. Oni, pak 'oponašaju rukavicu', pritom mislimo da stopalu savršeno pristaju i omogućuju mu osjet stabilnosti. Manje je više.