NAKON STANDARDA

Ocjene igrača; Rijeka je imala 'fantastičnu četvorku'!

28.11.2014 u 16:00

  • +5

Europska liga, 5. kolo: Rijeka - Standard

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic, Nel Pavletic/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon utakmice protiv Standarda, na našem smo portalu Tribina.hr glasanjem naših analitičara dobili četiri riječka igrača koji su bili za klasu bolji od većine. Osim toga, naš je član sjajno opisao ono što se događalo na Kantridi tijekom 90 minuta Europske lige

Naravno, nije sve tako idealno bilo svih 90. minuta, ali ono što je Rijeka pokazala u prvom poluvremenu je recept koji bi svaka momčad, bez obzira na ligu i natjecanje trebala iskazivati. Brze i okomite lopte, odlična suradnja i ubacivanje bekova u napad, bilo kroz kontinuirani napad, bilo kroz kontre i polukontre, agresivna i visoko postavljena obrana prilikom svakog gubitka lopte, izraziti pritisak na srce protivničke momčadi, veznu liniju, sve to Rijeku je u prvih 45. minuta dovelo do prilika kakve možda nije izradila u svim dosadašnjim utakmicama skupa, ako izuzmemo demoliranje Feyenoorda na Kantridi, ono u one man showu kojeg je upravo izbacila - ekipa.

Plivali su igrači Standarda, na natopljenoj Kantridi i začuđujuće dobrom terenu za ovogodišnje riječke prilike i poznate probleme s travnjakom (koji je nekoliko puta u svojoj povijesti izgledao baš kao morsko dno), kao ribe na suhom. Nekolicina kolega nesretnog Arslanagića (uključujući i njega) vjerojatno još uvijek boli kičma od minijatura dijamantnog Krame, lomljenja protivnika u koraku ubojitom kao laka konjica, ali ovog puta raspoložen je bio gotovo cijeli vezni red. Brazilac Moises nekoliko je puta pokazao zašto je možda i najcjenjeniji eksponat momčadi s Kantride nakon najboljeg igrača HNL-a, tolika raznolikost udarca, sjajno igranje prsima, odlična kontrola lopte i kroz šumu protivničkih igrača čine ga neprocjenjivim kotačićem Kekovog stroja. Anas iz najboljih dana ( prvo poluvrijeme) opet je pokazao kako se igra nogometa, kolikom lakoćom savladava protivničke braniče, samo kada mu se to hoće i da, njegova vanjska je ionako već patentirana i zakonom zaštićena...


Golobradi dvojac (Lešković, Mitrović) iz srca obrane opet je odigrao utakmicu gotovo na najvišem nivou, pokazao kako unatoč europskom neiskustvu ima ono nešto "bezobrazno" u sebi, a uz to i vrlo kvalitetno. Ne viđa se baš svaki dan stoper koji se ne libi ( i to dobro radi) navući na sebe protivničkog napadača, stvoriti višak prema naprijed, a biti gotovo uvijek pravovremen prema nazad... Hvalospjev, ali za 45. minuta - potpuno i nedvojbeno zaslužen. Tko tvrdi suprotno, odgovorno tvrdim da je ništa doli - obična nogometna neznalica, kolokvijalno zvana i budala. Čak je i Vargić sinoć, nakon podužeg vremena, bio na zadatku, siguran i pravovremen u ono malo istrčavanja što je imao, a obranio je uglavnom ono što je i morao.

Nastavak s igračem više, s pojačanom kišom i sve lošijim terenom, a valjda i pojačanim strahom od velikog uspjeha nije bio ni izbliza toliko atraktivan. Čuvala je Rijeka uglavnom uspješno svoja vrata, iako su gosti postigli navodno i regularan pogodak, no pomoćni sudac svirao je zaleđe. Karma je zeznuta stvar, prošlo mi je kroz glavu kada se sjetim Vešovićevog projektila u Liegeu... Rijeka je sinoć trobod mogla ispustiti samo izrazitim spletom nesretnih okolnosti, a takav splet jednostavno tada nije nesretan, već poguban, postaje sam sebi svrha, iako smo i aktualni svjedoci da postoje i danas ti i takvi koji će sve pripisati - lošoj sreći, neraspoloženom danu, kakvom svecu ili crnoj magiji. Zamor u materijalu kod Sharbe, par neshvatljivo loših dodavanja Jajala, i općeniti (iako vrlo razumljiv) manjak trke bili su premalo da bi se u drugom dijelu išta promijenilo na nesreću Rijeke.