opet nismo kompletni

Novi problemi za košarkašku reprezentaciju; Aco Petrović iznenada je ostao bez još dva važna igrača...

07.11.2022 u 17:46

Bionic
Reading

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija okupila se u ponedjeljak uoči dvije utakmice pretkvalifikacija za odlazak na EuroBasket 2025. godine koje će igrati protiv Austrije u Grazu u četvrtak te protiv Poljske u Zagrebu u nedjelju. Vršitelj dužnosti izbornika Aleksandar Petrović suočio se s dva neugodna otkaza...

Izbornik Aleksandar Petrović tako neće moći računati na Luku Božića iz Zadra, igrača koji je sjajno započeo novu sezonu te je bio najbolji strijelac regionalne ABA lige, a otkazao je i centar španjolskog Obradoira Dragan Bender. Kao zamjena za Božića pozvan je Lovre Runjić iz Splita, dok umjesto Bendera nije poznan nitko.

'Stigao je medicinski izvještaj iz Zadra prema kojem Luka Božić sljedeća dva tjedna ne može igrati, pa tako ni participirati u ovom reprezentativnom ciklusu, a umjesto njega sa šire je liste pozvan Runjić iz Splita. Drugi, prilično neugodan izostanak je onaj Dragana Bendera. Prije par dana me nazvao njegov španjolski agent iz SAD-a i obavijestio da Bender mora provesti rehabilitaciju koljena s obzirom da je u protekla dva mjeseca bio pod iznimnim naporom', kazao je Petrović i dodao:

'U ovom slučaju nisam zvao zamjenu jer u ovom trenutku imamu šestoricu visokih igrača. Kako bi sutrašnji dan iskoristili na najkvalitetniji mogući način, posudio sam jednog Ciboninog igrača vanjske linije Majcunića kako bi formirali tri petorke i što bolje odradili sljedeća dva treninga, jer sutra će svi biti na okupu. Danas ih je na treningu 12, Prkačin se priključuje na popodnevnom treningu, tijekom noći dolazi Dario Drežnjak, a zadnji koji se priključuje, zbog loših avionskih linija, je Toni Nakić.'

Naravno, postavilo se pitanje koliko će Božić i Bender nedostajati reprezentaciji.

'Ambicija nam se apsolutno ne mijenja. Ne želim prebacivati fokus na Poljsku s obzirom da nas čeka utakmica protiv Austrije. No, svi znamo što nam znači ta utakmica protiv Poljske. Ne znamo kojih će 12 Poljaka nastupiti s liste od 14, ali oni će imati zasigurno devet igrača koji su igrali na zadnjem EuroBasketu gdje su bili četvrti. Prošle sam godine odigrao s njima dvije utakmice s brazilskom reprezentacijom pred Olimpijski turnir u Splitu i znam način na koji im se treba suprotstaviti. Ono što oni imaju u izobilju, što i vi morate imati, jest silina, agresija i intenzitet, to je prvi preduvjet kad se susrećete s takvom momčadi. Nažalost, projicirana centarska linija za možda i dva sljedeća olimpijska ciklusa, Matković i Bender nisu tu. Matković je ponovno ozlijeđen, s njim sam u kontaktu na tjednoj bazi, a po završetku ovog prozora će početi s treningom. Linija koja je tu - Branković, Bundović, Rudan je kvalitetna i možemo biti zadovoljni, a razlog mog optimizma je to što je dosta igrača u veoma solidnoj formi', otkriva hrvatski izbornik.

Vremena za pripreme u stvari niti nema, pred našim je košarkašima tek nekoliko zajedničkih treninga...

'Igrači su dobili set akcija, no u ovom kratkom trenažnom procesu to ne smije biti previše široko. Dobra je okolnost što je većina njih u dobroj natjecateljskoj formi, moram priznati da sam zadovoljan stanjem u kojem su došli. Sad je bitno da na kvalitetan, dobar i agresivan način s totalnim intenzitetom posložimo stvari za Austriju. Po povratku iz Graza imamo dva kvalitetna dana pripreme za ono što je fokus ovih priprema - Poljska u Zagrebu jer nam ta utakmica mnogo donosi. Ovdje su igrači koji su duže u reprezentaciji, Mavra je bio i na EuroBasketu, Drežnjak je tu već niz godina, no svi igrači tebaju izaći iz sjene i uzeti ono što im pripada. Poprilično sam optimist da će to dosta dobro izgledati u nadolazećem prozoru', napominje Petrović.

Kapetan reprezentacije u ovoj akciji bit će razigravač Splita Dominik Mavra

'Uvijek je isto, pripreme su kratke za vrijeme 'prozora', ali svima je tako, kako nama, tako i drugima. Ima tu dosta i novih momaka i nekih koji su bili ranije, no generalno smo jako mlada momčad, neopterećena... i imam neki dobar osjećaj. Kapetanska traka je velika čast, nemam što reći dalje od toga, to je nešto što sanjaš kad se kreneš baviti košarkom', kazao je Mavra.

Nakon prva dva kola odigrana u kolovozu Hrvatska je vodeća na ljestvici s dvije pobjede, slijede Poljska i Švicarska s omjerom 1-1, dok je posljednja Austrija sa 0-2. Samo će pobjednik skupine izravno u sljedeći krug kvalifikacija.