BLIŽI SE RASPLET

Novi detalji vezani uz skandal oko zlatne Ruskinje Kamile Valijeve; evo koji je sljedeći korak Svjetske antidopinške agencije

Bionic
Reading

Svjetska antidopinška agencija (WADA) ispitat će ljude iz okruženja 15-godišnje ruske klizačice Kamile Valijeve koja je bila pozitivna na zabranjenu tvar na ZOI u Pekingu

Valijeva, za koju će Sportski arbitražni sud u nedjelju odlučiti hoće li nastaviti natjecanje na ZOI, u nedjelju je odradila trening kao i dan ranije.

Uz nju su na treningu bili treneri Eteri Tutberidze, Sergei Dudakov i Daniil Gleikhengauz, kao i liječnik reprezentacije Filipp Shvetsky i fizioterapeut.

WADA je u nedjelju objavila da će tražiti od neovisnog Istražnog i obavještajnog odjela da ispita trenere, liječnike i druge odrasle osobe oko Valijeve.

Nešto ranije i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio da je zatražio službeno od WADA-e da pokrene istragu o slučaju.

Valijeva je 25. prosinca na ruskom nacionalnom prvenstvu bila pozitivna na zabranjenu tvar trimetazidin, koji je sastojak lijeka za srčane probleme, ali je vijest o tome objavljena tek šest tjedana kasnije čime joj je bilo omogućeno da se natječe na ZOI u Pekingu i u ekipnom natjecanju osvoji zlato. Tek se dan kasnije se saznalo za njen pozitivan test.

  • +6
Ruska klizačica Kamila Valijeva Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

Sa 15 godina Valijeva je jedna od najmlađih sportaša koji je pozitivna na Igrama što je pokrenulo lavinu pitanja o ulozi odraslih osoba iz njenog okruženja i dopingu u ruskom sportu.

U nedjelju će CAS donijeti odluku o tome hoće li Valijeva moći nastupati na ZOI gdje je u utorak na rasporedu natjecanje u pojedinačnoj konkurenciji u umjetničkom klizanju.

  • +13
Kamila Valijeva ruska klizačica, Olimpijske igre 2022. Izvor: Profimedia / Autor: WANG Zhao / AFP / Profimedia