ĐOKOVIĆ NI BLIZU

Možete li vjerovati da veteran Roger Federer ovako puno zarađuje?

20.09.2017 u 11:02

Bionic
Reading

Neuništivi Roger Federer i dalje je neprikosnoveni vladar svijeta tenisa. Švicarac je trenutno četvrti igrač svijeta, ali je ujedno i dvanaestu godinu u nizu najplaćeniji tenisač ATP Toura

Časopis Forbes objavio je listu najplaćenijih svjetskih sportaša u 2017. godini. Vodeći je, očekivano, Cristiano Ronaldo (93 milijuna dolara ukupne zarade, 58 mil. od ugovora, 35 mil. od reklama), iza njega je LeBron James (86.2 milijuna dolara, 31.2 mil. od ugovora, 55 mil. od reklama), slijedi ih Leo Messi (80 milijuna dolara, 53 mil. od ugovora, 27 mil. od reklama), a na četvrtom je mjestu Švicarac Roger Federer (64 milijuna dolara, šest mil. od nagrada na turnirima, 58 mil. od reklama).

Baš je veteran Roger Federer (36) najveća priča ove liste jer je većinu novca zaradio izvan teniskih terena, praktički cijeli drugi dio sezone nije ni igrao zbog ozljede, a zarada nikad veća! Za neke je taj iznos apsolutno iznenađenje.

Dakle, Federer zarađuje i kad ne igra, a do kraja sezone zaradit će još i više jer mu na račun moraju 'sjesti' bonusi za dva osvojena Grand Slam turnira ove sezone (Australian Open i Wimbledon), a potpisao je i neke nove sponzorske ugovore. Jednu od najvećih sportskih zvijezda svih vremena pod ugovorom imaju najveće svjetske kompanije - Wilson, Credit Suisse, Mercedes, Rolex, Lindt, Jura, Moët & Chandon, Sunrise, NetJets, Nike... Samo od Nikea Federer zarađuje oko 10 milijuna dolara na godinu, a nedavno je potpisao ugovor s Barillom koja će mu za pet godina isplatiti 40 milijuna dolara!

  • +26
Marin Čilić - Roger Federer, finale Wimbledona 2017 Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Toby Melville

No, nije to sva zarada neuništivog Švicarca. Uz nebrojene turnirske nagrade i bogate sponzorske ugovore Federer dodatno u džep 'pospremi' i samo 'pojavljivanje' na nekim turnirima. Tako je za ekshibicijske mečeve njegova 'satnica' oko dva milijuna dolara (ako uopće prihvati ponudu!), a pojavljivanje na ATP turnirima iz serije 250 ili 500 naplaćuje oko milijun dolara! Pa tko ima...

Federer s turnirima u Dubaiju i Halleu ima doživotni ugovor, a Baselu se obvezao da će nastupati od 2019. godine. Takve 'privilegije' nema niti jedan drugi tenisač, Novak Đoković, Rafa Nadal ili bilo koji drugi igrač iz TOP 10 ATP ljestvice ovakve brojke može samo sanjati. 

Moramo napomenuti kako Federer dobar dio zarade donira u dobrotvorne svrhe, u karijeri je zaradio dovoljno za nekoliko sljedećih generacija pa se okrenuo i humanitarnom radu. Osnovao je RF fondaciju koja je od 2004. godine za razne projekte u Africi donirala više od 30 milijuna dolara, a često igra i humanitarne mečeve za pomoć djeci. Do sada je Federer tako sakupio dodatnih dvadesetak milijuna dolara.