na rubu sloma

Novak Đoković doživio je novi udarac koji bi mu mogao uništiti karijeru; svi se pitaju može li Srbin to psihički izdržati?

13.06.2022 u 09:19

Bionic
Reading

Ovo je tjedan kojeg Novak Đoković (35) neće pamtiti po dobrome. Srbin je danas izgubio prvo mjesto na ATP ljestvici, a potom saznao katastrofalne vijesti. Naime, sad je gotovo sigurno da Đoković neće moći ući u SAD pa mu propada nastup na posljednjem Grand Slam turniru sezone, US Openu krajem kolovoza

Zdravstvene vlasti SAD-a malo su olakšale ulazak u državu te od ovog tjedna od putnika koji dolaze iz inozemstva više ne traže negativan test na COVID-19.

>> Objavljena je nova ATP ljestvica; Medvjedev je broj 1, a kada je Đoković u pitanju ovo nije viđeno od 2018. godine!

No, putnici u međunarodnom prometu koji dolaze u SAD i dalje moraju predočiti dokaz da su cijepljeni protiv koronavirusa kako bi ušli u tu zemlju...

I tu započinju novi problemi za Novaka Đokovića (35) koji sve više pada na ATP ljestvici te je lako moguće da ispadne iz TOP 10 najboljih svjetskih tenisača.

Naime, Đoković je i dalje jedan od najistaknutijih svjetskih antivaksera i sigurno neće popustiti u svojim stavovima, a zbog toga je već početkom godine doživio velike neugodnosti u Australiji. Tada je nakon desetak dana suđenja i natezanja ipak deportiran te nije nastupio na prvom Grand Slam turniru sezone Australian Openu u Melbourneu.

Slična mu sudbina prijeti i u slučaju SAD-a, Đoković nije cijepljen pa ne može ući u zemlju, no može pokušati s 'posebnim liječničkim izuzećem'. Problem? Vlasti SAD-a ove su ga ove godine već odbile kad je 'na istu foru' tražio vizu i 'izuzeće' za nastup na ATP Masters 1000 turnirima u Indian Wellsu i Miamiju. Jednostavno nitko u SAD-u, ali i ostatku svijeta, ne vjeruje liječničkim nalazima i potvrdama srpskih liječnika s kojima Novak Đoković uporno paradira.

Tako je sada gotovo sigurno da će Đoković propustiti posljednji Grand Slam sezone US Open koji je na rasporedu od 29. kolovoza do 11. rujna. Propustit će i neke jake turnire u SAD-u prije US Opena, prije svih je to onaj u Cincinnatiju, a to će značiti i rezultatsku katastrofu za Srbina koji bi nakon svega mogao ispasti i iz TOP 10 najboljih svjetskih tenisača na ATP ljestvici.

Situacija je vrlo jasna, Đoković će do kraja godine izgubiti tisuće bodova, a to znači i drastičan pad na ATP ljestvici. Težak je to i financijski udarac za Srbina, a neigranje na velikim turnirima zasigurno će mu stvoriti nove probleme i kod sponzora koji jednostavno ne žele plaćati igrača koji se na terenu pojavi tek s vremena na vrijeme, tamo gdje ga kao antivaksera odluče primiti...

  • +18
Rafael Nadal - Novak Đoković 3:1 (četvrtfinale, Roland Garros) Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED BADRA

Sve to jako loše utječe na Đokovićevu psihu, a i on je sam priznao kako se 'bori s demonima'.

'Sve je to utjecalo na mene, pogotovo sa psihičke i emocionalne strane. Nikad nisam doživio nešto slično onome što sam doživio početkom ove godine. A tada nisam znao kako će to sve utjecati na mene. Frustrirajuća je spoznaja da ne možete igrati..', otkrio je Đoković svoju priču o 'borbi s demonima' koju je ranije spominjao te nastavio:

'I još se uvijek moram nositi s tim... Mentalno sam se morao suočiti s puno stvari u kratkom vremenu. Nadam se da ću moći izvući najbolje iz sebe...'

Kako će sve ovo završiti? Neki tvrde da je Novak Đoković na rubu sloma, psihičkog i fizičkog. Dotukao ga je i Rafa Nadal koji ga je izbacio na Roland Garrosu pa onda i osvojio svoj 22. Grand Slam turnir... A Đoković je ostao na 20 Grand Slam Titula s gotovo nikakvim šansama da se ove godine približi Rafi.

Sigurno je da mu nije nimalo lako, ali ostaje činjenica da je za sve sam kriv. Izabrao je svoj put, a sada mora snositi posljedice tog odabira...