NE ČUDI NAS

Nova Fifina laž i smiješno objašnjenje za izmišljene brojke popunjenosti stadiona

23.11.2022 u 08:37

Bionic
Reading

Puno se proteklih dana pisalo o Fifoj prevari s brojem posjetitelja na tribinama. Jer evidentno je bilo da je jako puno mjesta ostalo prazno

Svjetsko prvenstvo u Katru puno je kontroverzi, od načina dodjele domaćinstva, do termina, ali i mnogih restrikcija za navijače.

Naravno, Fifa sada sve želi pokazati u puno ljepšem svjetlu, pa su mnogi uočili kako se brojke s posjetiteljima ne podudaraju sa stvarnošću. Jer puno je praznih sjedalica, što znači da kapaciteti stadiona nisu ispunjeni kako se najavljivalo.

>> Fifa pokušava 'sakriti' ono što smo svi mogli vidjeti na utakmici Senegala i Nizozemske i bez imalo srama mulja s brojkama

No, Fifa se uopće ne srami pokazati kako djeluje. I sada je u javnost pustila priču, to jest želi zamazati oči onima koji su dovoljni pametni da vide kako objavljene brojke ne odgovaraju stvarnosti.

Naime, na otvaranju Svjetskog prvenstva između domaćina Katra i Ekvadora, koje je održano na stadionu Al Bayt, koji je uoči svjetskog prvenstva predstavljen s kapacitetom za 60.000 navijača.

  • +24
Navijačice na utakmici Katar - Ekvador, SP u nogometu, 20.11.2022. Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU

Ali službena brojka s te utakmice glasila je 67.372. Nakon pomnog pregleda te brojke, kapacitet stadiona kasnije je ažuriran na 68.895 na službenoj web stranici Svjetskog prvenstva.

U drugoj utakmici Mundijala, Engleska je u ponedjeljak pobijedila Iran rezultatom 6:2 na stadionu Khalifa International s kapacitetom od 40.000 gledatelja, a gledatelja je bilo 45.334.

Opet, nakon kontroverzi i pregleda objavljenih brojki o posjećenosti, kapacitet stadiona je u utorak poslijepodne ažuriran na 45.857.

Također, stadion Al Thumama, na kojem je Nizozemska svladala Senegal 2:0, kapacitet je uoči prvenstva iznosio 40.000 mjesta, a sada je najednom povećan na 41.721.

Najveće iznenađenje turnira do sada, poraz Argentine od Saudijske Arabije rezultatom 2:1, viđeno je na stadionu Lusail, gdje će biti održano i finale, koji je u svim najavama uoči turnira imao kapacitet za 80.000 navijača, ali sada je on povećan za čak deset posto, to jest na 88.996 mjesta, prema ažuriranim podacima.

  • +38
Argentina - Saudijska Arabija; 1. kolo Svjetskog prvenstva, 22.11.2022. Izvor: EPA / Autor: RUNGROJ YONGRIT

Na utakmici Argentine i Saudijske Arabije bilo je 88.012 gledatelja, odnosno samo 984 gledatelja manje od kapaciteta, unatoč tome što je bilo evidentno da je puno više praznih mjesta.

Britanski novinari su kontaktirali Fifu i pitali čemu takvo manipuliranje brojkama, a dobili su odgovor da se navedeni kapaciteti stadiona podudaraju s Fifinim zahtjevima, ali da zapravo nisu stvarni.

Objašnjeno je da se za potrebe Mundijala kapacitet stadiona može proširiti pa su poslije toga objavljeni, što je očito i odrađeno, pa sada najednom stane i po deset posto više gledatelja na stadione.

Dakle, Fifa se elegantno snašla i objavila priču kako su domaćini bez ičijeg znanja povećali kapacitete stadiona.