HRVATSKA SKUPINA

Norveška nije pomogla, Island u polufinalu

28.01.2010 u 17:11

Bionic
Reading

Program u skupini 1 na Europskom prvenstvu u Austriji započeo je pobjedom Islanda protiv Norveške 35:34, a nastavio se trijumfom domaćina prvenstva nad Rusijom 31:30

Utakmica koja je prva počela u našoj skupini, između Norveške i Islanda, odlučivala je i o sudbini Červarovih izabranika. Naime, s pobjedom Norvežana Hrvatska bi bila u polufinalu, čak i kad bi izgubila u večernjem okršaju s Dancima, ali nažalost to se nije dogodilo.

Igralo se gol za gol sve do 17. minute kada je Island pobjegao na dva gola razlike (10:8), i to s igračem manje, a nešto kasnije i do 12:9. Vidjelo se da obrana kod Norvežana ne funkcionira i Islanđani su lako dolazili do pogodaka. Minuta odmora je dobro došla Norveškoj koja se nekoliko puta primakla na pogodak zaostatka (13:14, 14:15), a u 28. minuti stigla i do izjednačenja 16:16. Na žalost norveških, ali i hrvatskih navijača do odmora su Islanđani još dva puta zatresli mrežu i vratili se u prednost (18:16).

Nastavak je donio nekoliko dobrih obrana Gudmundssona i Island je opet bio na tri razlike (20:17, 22:19). Norveška se nije nikako uspijevala približiti, a izabranici Roberta Hedina su u 44. minuti imali četiri pogotka zaostatka (26:22), no nisu se predali. U 48. minuti su opet izjednačili (27:27), a nešto kasnije i poveli 28:27. I to je bilo sve od Norvežana. Island je opet došao do brza tri gola u nizu za 30:28, a njihov uporni suparnik je na kraju izgubio još jednu dramatičnu završnicu na Europskom prvenstvu. Trijumf Islanda 35:34 je vrijedan polufinala, a i znači da Hrvatska protiv Danske ne smije izgubiti ako želi u borbu za medalje.

Najbolji kod pobjednika bili su Atlason sa deset i Sigurdsson s pet, a kod poraženih Tvedten sa sedam i Kjelling sa šest golova.

U utakmici između Austrije i Rusije domaćin prvenstva upisao je dva boda pobjedom 31:30 te tako ostavio rukometnu silu bez boda u skupini. Po šest golova za Austrijance su postigli Weber, Schlinger i Wilczynski, a najefikasniji kod Rusa je sa sedam golova bio Čipurin.