JOŠ BOLUJE OD UPALE PLUĆA

Nogometni svijet može odahnuti jer legendarni Čeh i inspiracija svim napadačima osjeća se bolje: Tatu sam odveo iz bolnice...

14.10.2020 u 14:36

Bionic
Reading

Prvi dio borbe s koronavirusom uspješno je svladao. Izumitelj i prvi demonstrator legendarne 'panenke', 71-godišnji Antonin Panenka, nije više u Pragu priključen na bolničke aparate te je ove srijede pušten na kućnu njegu. Stanje mu je svakako bolje, nije više pozitivan na Covid-19, no probleme mu stvara teška upala pluća.

Točno prije tjedan dana nogometni je svijet uznemirila vijest o teškom zdravstvenom stanju češke nogometne legende. Antonin 'Tonda' Panenka zbog naglog kolapsa prebaćen je u bolnicu u Benešovu (gradu u blizini Praga) te su ga na odjelu intenzivne njege na životu održavali aparati. Bio je pozitivan je na koronavirus, priopćio je njegov praški klub Bohemians 1905.

U petak su stigle nove, ljepše vijesti.

'Iako ima jak kašalj i problema s disanjem, uspješno uzima kisik iz aparata, u stabilnom je stanju, zato su liječnici iz Benešova odlučili da može biti prebačen u Prag pod nadzor svojeg doktora. Tonda mi je rekao da će se boriti i jedina mu je želja što prije sve ovo ostaviti iza sebe', javila je Bohemiansima krajem prošlog tjedna Panenkina supruga Vlasta.

>> Česi strahuju za život svojeg najslavnijeg nogometaša, čijim imenom se zove i najlukaviji penal ikad

Autor nezaboravnog penala nakon kojeg je 1976. godine tadašnja Čehoslovačka osvojila u Beogradu u raspucavanju protiv Zapadne Njemačke naslov europskog prvaka, autor genijalnih slobodnjaka i čarolija s loptom, ikona Bohemiansa, bečkog Rapida te naravno bivše države, danas je pušten iz bolnice.

'Mogu potvrditi to. Tatu sam danas u 11 sati uzeo iz bolnice pa ga odveo doma. Testovi na Covid-19 na sreću su negativni ali ga još uvijek muči teška upala pluća. Ipak su se doktori usuglasili da uz potporu kisikom i antibiotika može preći na kućnu njegu', javio je u Bohemians, gdje je bivši slavni nogometaš na funkciji počasnog predsjednika, njegov sin Tomaš Panenka.

Gospođa Vlasta Panenková šalje svima neizmjerne zahvale te ističe još:

'Nisam znala da je vijest o Tondinom kolapsu preuzeo cijeli svijet. Puno smo godina supružnici međutim pojma nisam imala kako ga vole i u inozemstvu', priznala je. Tako i je.

Nogometni klub Bohemians 1905 potvrdio je kako na njegovu adresu stigao bezbroj e-maila, SMS poruka, Tweetova.

Sada preostaje samo jedno. Panenka se još mora 'riješiti' upale pluća. Česi i cijeli svijet zbilja ga vole.