REALNA OPASNOST

Nogometni SP je sve bliže, a opravdano se strahuje od katastrofe; već sad se došlo do kritične točke, a bit će mnogo gore

11.10.2022 u 14:16

Bionic
Reading

SP-u Katru sve je bliže, a mnogi opravdano strahuju kako bi se mogao dogoditi kaos u zračnom prometu, jer ta zemlja možda neće biti spremna za prihvat toliko velikog broja letova koliko se najavljuje

Katarska zračna luka već sada je došla do kritične točke od 700 letova dnevno, osoblje je preopterećeno, a za vrijeme svjetskog prvenstva očekuje se povećanje broja letova za više od dvostruko, čak 1600 po danu.

Sve miriše na potencijalni kaos, jer nedostaje radnika na aerodromu, a oni novi koji su stigli nisu prošli potrebnu obuku za tako odgovoran posao. Postoji realna opasnost da će mnogi letovi kasniti ili biti preusmjereni prema Dubaiju koji je udaljen šest i pol sati vožnje cestovnim prometom.

Radnici za vrijeme Mundijala ne smiju ni na godišnji odmor do kraja godine, zabranjeno im je napuštanje radnih mjesta, a oni koji neće biti dovoljno motivirani na poslu bit će optuženi za sabotažu države.

'Osoblje za koje se vjeruje da nije u potpunosti motivirano prema konačnom uspjehu i koje također motivira druge da ne sudjeluju u uspješnom poslu, može se smatrati da ima skrivene planove za sabotiranje državnih planova', navodno piše u dopisu koji je procurio u javnosti.

Zbog toga se oglasila katarska uprava za civilno zrakoplovstvo…

'Kontrola zračnog prometa QCAA radi prema najvišim međunarodnim standardima i svoje odgovornosti shvaća krajnje ozbiljno. Naš glavni cilj je osigurati siguran i ekspeditivan tijek zračnog prometa i poboljšati putovanje za sve korisnike', piše u njihovom odgovoru u kojem se dodaje:

'U iščekivanju porasta prometa tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva, Država Katar je unaprijedila svoje sustave kontrole prometa i izvršila detaljne planove koji su zamišljeni puno prije održavanja događaja. Kontrolori zračnog prometa prolaze kontinuiranu obuku i provjeru prema međunarodnim zahtjevima. Sustav upravljanja obukom i sigurnošću QCAA-e zadovoljava i premašuje standarde definirane od strane Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva i uspješno smo prošli reviziju tih standarda.'