ŠETNJA EUROPOM

Nogometna srijeda: Barca debelo pobjegla Realu, Manchester United u finalu Liga kupa...

02.02.2023 u 00:06

Bionic
Reading

Bogata je bila nogometna srijeda u Europi...

Škotsko prvenstvo

Škotski nogometni velikani Celtic i Rangers ostvarili su uvjerljive pobjede u susretima 24. kola nacionalnog prvenstva, pa Celtic i dalje ima devet bodova više od najvećeg suparnika.

Celtic je na svom travnjaku pobijedio Livingston sa 3-0, a sva tri gola pala su u prvom poluvremenu. Strijelci su bili Greg Taylor (29), Daizen Maeda (33) i Kyogo Furuhashi (45+2).

Identičnim rezultatom Rangers je na gostovanju porazio Hearts, a strijelci su bili Alfredo Morelos (8, 67) i Malik Tillman (34).

Hrvatski reprezentativac Borna Barišić igrao je za goste cijeli susret, dok je Antonio Čolak ušao u ugru u 76. minuti umjesto dvostrukog strijelca Morelosa.

Standings provided by Sofascore

Francusko prvenstvo

Nogometaši Paris Saint-Germaina osvojili su važne bodove nakon što su u susretu 21. kola Le Championnata na gostovanju pobijedili Montpellier sa 3-1.

PSG sada ima pet bodova više od Marseillea koji se probio na drugo mjesto nakon što je Lens upisao domaći poraz.

Pariški sastav je do pobjede na Mossonu stigao u drugom poluvremenu nakon što prvih 45 minuta neće pamtiti po dobrome. Posebno Kylian Mbappe.

Naime, u osmoj minuti PSG je dobio kazneni udarac kojeg je izveo Mbappe, no Benjamin Lecomte je obranio njegov udarac. Međutim, vratar domaćeg sastava je stajao izvan linije pa je udarac ponovoljen. Mbappe je ponovo pucao, a Lecomte još jednom obranio udarac jednom od najboljih napadača svijeta. Vratar Lensa je loptu odbio u vratnicu, a Mbappe je odbijanac iz neposredne blizine poslao preko gola promašivši prazna vrata.

Deset minuta kasnije Mbappe je napustio teren zbog ozljede držeći se za mišić. U 32. minuti je zbog ozljede izašao i Sergio Ramos, a da stvar bude gora Messiju je u 36. minuti poništen pogodak zbog zaleđa.

Ipak, u nastavku susreta gosti su zaigrali nešto bolje. U 54. minuti je Fabian Ruiz doveo goste u vodstvo, a Messi je u 72. povećao na 2-0. Arnaud Nordin je u 89. minuti vratio nadu domaćinu, no tri minute kasnije sve dvojbe je razriješio 16-godišnji Warren Zaire-Emery realiziravši kontru za konačnih 3-1. Sa 16 godina i 330 dana Zaire-Emery je tako postao najmlađi strijelac PSG-a u prvenstvu.

PSG sada ima pet bodova više od Marseille, kojeg vodi hrvatski stručnjak Igor Tudor. OM je na gostovanju pobijedio Nantes sa 2-0 produživši niz bez poraza na devet kola.

OM je poveo u 58. minuti nakon autogola Joao Victora. Portugalac Nuno Tavares je povukao kroz sredinu, te uposlio Cengiza Undera, no ispred turskog veznjaka je Victor nespretno reagirao pogodivši vlastitu mrežu.

Tudorova momčad je potvrdila pobjedu u trećoj minuti sudačke nadoknade golom Azzedinea Ounahija.

Marseille je ovom pobjedom skočio na drugo mjesto Le Championnata preskočivši Lens koji je kod kuće neočekivano izgubio od Nice sa 1-0, a pogodak odluke zabio je Gaetan Laborde u 57. minuti.

Rennes je rutinski stigao do tri pobjeda pobjedom 3-0 protiv Strasbourga. Dva gola zabio je Amine Gouiri (3, 21), a jednog Desire Doue (51).

Hrvatski reprezentativac Lovro Majer nije igrao za pobjednički sastav.

Lyon je nastavio s "toplo-hladnim" predstavama odigravši 0-0 protiv Bresta. Dejan Lovren je odigrao cijeli susret za domaći sastav.

Standings provided by Sofascore

Španjolsko prvenstvo

Nogometaši Barcelone pobijedili su u Sevilli Betis s 2-1 u zaostaloj utakmici Španjolske lige i povećali vodstvo na tablici.

Betis i Barcelona su u prvom dijelu prikazali dosta ugodnu igru, ali nisu postigli golove. U drugom poluvremenu gosti, koji su imali znatno veći posjed lopte, poveli su u 65. minuti, nakon dodavanja Alejandra Baldea, a zabio je Brazilac Raphinha.

Prvi strijelac lige Robert Lewandowski udvostručio je prednost Katalonaca u 80. minuti, a autogol Julesa Koundea u 85. minuti dao je nadu domaćima. No, Barcelona je zadržala vodstvo do kraja, sada je prva s 50 bodova.

Standings provided by Sofascore

Talijanski kup

Nogometaši Fiorentine i Cremonesea izborili su polufinale Talijanskog kupa i tako se pridružili Interu, koji je to osigurao u utorak.

Fiorentina je došla u polufinale pobjedom u Firenci nad Torinom 2-1, a hrvatski reprezentativac Nikola Vlašić bio je asistent kod jedinog gola gostiju.Fiorentina je povela golom Srbina Luke Jovića u 65. minuti, a 90. minuti Francuz Ikone je potvrdio prolazak. U 93. je Vlašić asistirao za Bjelokoščanina Karamoha za konačnih 2-1.

  • +3
Talijanski kup: Fiorentina - Torino 2:1, 1.2.2023. Izvor: EPA / Autor: CLAUDIO GIOVANNINI

Vlašić je odigrao cijelu utakmicu momčad Ivana Jurića, a Josip Brekalo, samo tri dana nakon što je Torino zamijenio Fiorentinom, utakmicu je odgledao s klupe gostiju.

Fiorentina u polufinalu čeka Cremonese, koji je s 2-1 slavio na Olimpicu protiv Rome. Mali klub iz lombardske Cremone iznenadio je momčad Josea Mourinha i slavio golovima Nigerijca Dessersa (28pen) i autogolom Turčina Celika (47).U četvrtoj minuti sudačke nadoknade Belotti je smanjio na 1-2, ali vremena za još jedan gol Rome nije bilo.

U utorak je Inter u Milanu svladao Atalantu s 1-0, a u četvrtak igraju Juventus i Lazio.

Njemački kup

Nakon Union Berlina i Stuttgarta, plasman u četvrtfinale njemačkog Kupa izborili su Bayern Munchen i RB Leipzig. Preostala četiri putnika u četvrtfinale bit će poznata idućeg tjedna.

Njemački nogometni velikan rutinski je izborio plasman u četvrtfinale nakon što je na gostovanju pobijedio Mainz sa 4-0.

Sve je bilo gotovo već nakon prvog poluvremena u kojem je bavarski sastav zabio tri gola, a strijelci su bili Eric-maxim Choupo-Moting (17), Jamal Musiala (30), Leroy Sane (44). U nastavku susreta među strijelce se upisao i Alphonso Davies u 83. minuti. Četiri minute kasnije Mainz je ostao s igračem manje nakon što je isključen Alexander Hack.

Za Bayern je od prve minute zaigrao portugalski stoper Joao Cancelo koji jučer stigao u Munchen iz Manchester Cityja. I odmah je upisao asistenciju za prvi pogodak gostiju. Josip Stanišić nije igrao za Bayern.

Nešto ranije plasman među osam najboljih momčadi njemačkog Kupa izborio je i RB Leipzig pobjedom 3-1 protiv Hoffenheima.

Golove za domaćine zabili su Emil Forsberg (8), Konrad Laimer (41) i Timo Werner (84), dok je pogodak za goste zabio Kasper Dolberg (77). Hofennheim je od 86. minute igrao s igračem manje nakon što je isključen Stanley N'Soki.

Za domaći sastav je prvo poluvrijeme igrao Joško Gvardiol, dok je za goste Andrej Kramarić igrao do 79. minute.

U utorak su četvrtfinale izborili Union Berlin i Stuttgart.

Preostala četiri susreta osmine finala na rasporedu su idućeg tjedna, a snage će odmjeriti Sandhausen - Freiburg, Eintracht Frankfurt - Darmstadt, Nurnberg - Fortuna Duesseldorf i Bochum - Borussia Dortmund.

Engleski Liga kup

U finalu engleskog Liga kupa 26. veljače igrat će Manchester United i Newcastle.

Manchester United je u srijedu s 2-0 na Old Traffordu porazio Nottingham Forest i potvrdio pobjedu od 3-0 u gostima u Nottinghamu.

Francuz Martial (73) i Brazilac Fred(75) bili su strijelci za slavni klub, kome se krajem veljače pruža prilika za prvi trofej sezone.

U utorak su nogometaši Newcastle Uniteda postali prvi finalisti ovosezonskog izdanja engleskog Liga kupa, a oni su i u uzvratnom dvoboju polufinala nadigrali Southampton, ovoga puta na svom terenu sa 2-1 (2-1) te tako potvrdili 1-0 pobjedu otprije tjedan dana iz Southamptona.Junak pobjede "svraka" bio je Sean Longstaff, koji je postigao oba gola za svoju momčad, prvoga u 5., a drugoga u 21. minuti. Do kraja susreta je Che Adams u 29. minuti uspio tek smanjiti na konačnih 2-1.

Za Newcastle je ovo drugi plasman u finale Liga kupa u klupskoj povijesti, natjecanja kojega nikada nije osvojio. U svom jedinom dosadašnjem nastupu u finalu 1976. godine izgubio je od Manchester Cityja, a suparnik u ovogodišnjem finalu, koji je na programu 26. veljače bit će opet klub iz Manchestera, United.