DRAMA U BUDIMPEŠTI

Nogometaši Bayerna preokretom rastužili Sevillu i Ivana Rakitića te osvojili trofej pobjednika Superkupa

24.09.2020 u 23:39

Bionic
Reading

Nogometaši Bayerna po drugi puta u povijesti su pobjednici UEFA Superkupa svladavši u finalu u Budimpešti Sevillu nakon produžetka 2:1 (1:1). Za Nijemce su zabili Leon Goretzka (34) i Javi Martinez (104), a za španjolski sastav Lucas Ocampos (13-11m)

Bayern i Sevilla su na Puskas Areni u Budimpešti odigrali 45. izdanje UEFA-ina Superkupa, a UEFA je dopustila po prvi puta od početka pandemije nazočnost gledatelja, pa je ispunjena dopuštena trećina kapaciteta stadiona.

Pobjednik Europske lige Sevilla se pokazala kao vrlo tvrd orah za Bayern, koji je u Budimpeštu došao na krilima impresivne 8:0 pobjede nad Schalkeom u Bundesligi.

Utakmica je počela šokantno za europskoga prvaka, u 12. minuti Alaba u šesnaestercu je rukama srušio Rakitića (igrao do 56. minute), a Argentinac Lucas Ocampos pogodio je iz penala za vodstvo Seville.

Mueller i Lewandowski su potom imali sjajne prilike za poravnanje, koje je zbog puno bolje igre Bayerna došlo u 34. minuti. Dugu loptu Pavarda Lewandowski je leđima okrenut prema vratima ostavio za Leonu Goretzku koji je s deset metara bio precizan za 1:1.

U 48. minuti priliku je propustio De Jong, a tri minute kasnije zbog zaleđa je poništen gol Lewandowskog. Bayern je tijekom cijelog drugog dijela napadao i bio bolja momčad, a poništen im je još jedan gol zbog prekršaja Lewandowskog. Obrana Seville je izdržala sve napade i dvije minute prije kraja španjolska momčad je dočekala svoju veliku šansu. Marokanac Nesyri je sam krenuo prema Neueru, koji je zaustavio njegov udarac i dvoboj je otišao u produžetke.

  • +13
Bayern - Sevilla Izvor: EPA / Autor: Laszlo Szirtesi / POOL

U 104. minuti Bavarci su došli do pobjede golom 'jokera s klupe' Javia Martineza, koji je nakon udarca Alabe i obrane vratara Bounoa glavom pogodio za 2:1.

Ni bavarski i andaluzijski klub dosad nisu bili previše uspješni u ovom natjecanju, oba su do večeras slavila tek jednom, Bayern 2013. uz tri prethodna poraza, a Sevilla 2006. nakon čega je poražena u sljedećih pet finala.

Večerašnji trijumf Bayernu je donio pet milijuna eura, a Sevilli 3,8 milijuna eura.

BAYERN - SEVILLA 2:1

Strijelci: 0:1 Ocampos (13-11m, 1:1 Goretzka (34), 2:1 Javi Martinez (104) 

Pred 18.000 gledatelja na stadionu Puškaš Arena sudio je Taylor iz Engleske. 

BAYERN: Neuer; Pavard, Süle, Hernandez (Javi Martinez, 99), Alaba (Boateng, 115); Goretzka (Davies, 99), Kimmich, Sane (Tolisso, 70), Müller, Gnabry; Lewandowski

SEVILLA: Bounou; Escudero, Kounde, Diego Carlos, Jesus Navas; RAKITIĆ (Torres, 56), Fernando, Jordan (Vasquez, 93); Ocampos, De Jong (Nesyri, 56), Suso (Gudelj, 77)