DVA VELIKA SPEKTAKLA, ALI...

Nogomet u sjeni straha: Nitko ne može jamčiti apsolutnu sigurnost

30.05.2016 u 12:33

Bionic
Reading

Novi teroristički napadi koji su se ovoga puta dogodili u Bruxellesu potaknuli su pitanje sigurnosti na prijateljskim nogometnim utakmicama koje bi se trebale odigrati ovih dana

Svijet je postao puno lošije i opasnije mjesto. Ni sportski događaji nisu imuni od smrtonosnih prijetnji. Što je utakmica atraktivnija s poznatijim sportašima, to je za osiguranje noćna mora veća.

U Njemačkoj su u subotu (26. ožujka) te utorak (29. ožujka) dvoboji velikih reprezentacija. 'Elf' prvo na Olimpijskom stadionu Berlinu, pred 72 tisuće gledatelja, dočekuje Englesku, a četiri dana kasnije na Allianz Areni (66 tisuća gledatelja), u Münchenu, stiže Italija.

Bez obzira na sve što se posljednjih dana događalo iz Njemačkog nogometnog saveza (DFB) šalju smirujuće izjave.

'Nemamo nikakvih dokaza da postoji opasnost. Sigurnosne agencije šalju podatke i zasad sve ide prema planu', rekao je šef sigurnosti DFB-a Hendrik Grosse-Lefert.

U studenom prošle godine je otkazana utakmica između Njemačke i Nizozemske u Hannoveru.

'Tada je bilo konkretnih naznaka, no u ovom trenutku to nije slučaj za ove dvije utakmice. Naši su ciljevi osigurati maksimalnu sigurnost navijača i sportaša, međutim realno nitko na javnim prostorima ne može zajamčiti apsolutnu sigurnost', dodao je Grosse-Lefert.

Oko stadiona i na ulazima pregledi će biti rigorozniji nego što je to inače.

'Svaki ruksak će biti provjeren', govorio je predsjednik njemačkog policijskog sindikata Oliver Malchow.

Što o svemu misli njemački izbornik Joachim Löw.

'Događaji iz Bruxellesa su strašni i igraju se s našim živcima. Kada čujete i čitate što se dogodilo, vraćaju se slike iz Pariza. Pokušavamo da te stvari ne dopru do nas, usredotočeni smo na sport i imamo povjerenja u naše sigurnosne službe.'