BAŠ TUŽNO

Njemački velikan i osvajač Kupa Uefe, bivši klub Pjace i Rakitića, pred gašenjem?

31.01.2024 u 19:34

Bionic
Reading

Jednom od najvećih njemačkih nogometnih klubova, koji je sedam puta bio prvak svoje države, slavnom Schalkeu, prijeti gašenje.

Ugledni njemački list Sky Sports donio je opširnu analizu koja je dodatno zabrinula navijače Rudara iz Gelsenkirchena. Gašenje kluba realan je rasplet katastrofalne situacije u koju je klub stigao zbog lošeg vođenja i greškama posljednjih godina.

Schalke se nalazi na diobi mjesta (op.a. ima 20 bodova, baš kao i tri kluba pri dnu tablice) koje vodi u treći rang njemačkog nogometa i iznad crte za ispadanje ga drži samo gol-razlika. No, Sky navodi da igrači Schalkea ne djeluju kao da shvaćaju kako je egzistencija kluba u pitanju te su, prema onome što prikazuju na terenu, glavni favoriti za ispadanje.

Sky dodaje da Schalke ne može u ovoj situaciji izbjeći gašenje ako ispadne iz lige. Plasman u treći rang njemačkog nogometa značio bi i ključ u bravu za sedmerostrukog prvaka Njemačke jer je ovaj ugledni list saznao da Schalke ne može dobiti licencu za treću ligu.

Naravno, ako klub ne dobije licencu za treću ligu, službeno će biti ugašen i krenut će u amaterizam, od najnižeg ranga njemačkog nogometa. To nitko ne želi momčadi koja je prije desetak godina dala brojne velikane svjetskog nogometa.

Od hrvatskih nogometaša, u njemu su igrala osmorica, a to su Marko Pjaca, Ivan Rakitić, Fabijan Komljenović, Toni Tapalović, Filip Tapalović, Dragan Holcer, Vilson Džoni i Mario Boljat.

'Prema informacijama Skyja, Schalkeova licenca za treću ligu je nemoguća. Eventualno ispadanje imalo bi posljedice koje se ne mogu predvidjeti, ali jedno je jasno. Klub kakav trenutno postoji bio bi mrtav u horor scenariju', navodi Sky.

Klub osnovan 1904. godine sedam je puta bio prvak Njemačke, a pet puta osvojio je Kup. Od europskih trofeja izdvaja se osvajanje Kupa UEFA 1997. godine.