EKSPERTNA PROCJENA

Njemačka na svim pozicijama bolja od Francuske!

04.07.2014 u 15:52

Bionic
Reading

Da Europa ima barem jednog polufinalista sigurnog pobrinut će se Francuska i Njemačka, dva bivša svjetska prvaka. U dolasku na SP nema mnogo onih koji nisu vidjeli NJemačku barem na ovoj stepenici, dok za Francusku stvarni nisu bile tako optimistične, pogotovo nakon što su uoči turnira ostali bez daleko najboljeg igrača, Francka Riberya

I baš taj izostanak Riberya je zanimljiva stvar za analizu ove francuske momčadi. Koliko god glupo zvučalo, izostanak jednog od najboljih igrača svijeta je na mnogo načina čak koristio ovoj Francuskoj. Ribery, koliko god bio sjajan igrač, je i dovoljno poznat i predvidljiv da ga mnogi protivnici ciljano izoliraju, a on nije individualni kalibar jednog Robbena da unatoč striktnom markiranju uvijek pobjegne.

Ribery je igrač velike nogometne inteligencije, koji će iz malo napraviti puno, koji će uvijek tražiti dobro postavljenog suigrača i koji će osvajati teren prodorima. No, oduzmite mu manevarski prostor, stisnite ga, 'nagazite ga' i on nema taj 1 na 1 prolaz kao što ima njegov klupski kolega Robben, ono da prođe makar svi koji gledaju znaju što će napraviti, a opet je nezaustavljivo. Kad je otpao za SP, Ribery je ostavio Francusku igrački slabiju, ali sa još neistraženim resursima koji sada dobivaju punu priliku. Igrači kao Valbuena i Griezmann, brza krila i kreativci sa loptom u izostanku glavne zvijezde dobivaju puno prostora za igru i koriste ga.


A najveći profiter cijele priče je Karim Benzema, napadač koji je bez Riberya na terenu iz klasičnog 'target mana' postao all-round napadač, igrač koji se i izvlači na stranu i prima loptu leđima golu i puca iz daljine i ide u solo prodore, kao neka puno fizički jača verzija Messija ili Neymara. Nije tajna još iz dana u Lyonu da Karim Benzema zna igrati nogomet, da nije samo statični golgeter kakve današnji nogomet sve manje poznaje. U Realu je tu igračku crtu malo zanemario jer jednostavno kraj igrača kao Ronaldo, Di Maria i ostali nema za tim potrebe, a ako želi mjesto u sastavu mora igrati samo centralnog napadača zaduženog za golove.

Po toplo-hladno formi koju pokazuje u Realu od dolaska jasno je da mu takva uloga ne paše idealno. Ali, kad postane prva violina momčadi, kad ima slobodu na terenu da se razmaše i igra onako kako on voli igrati, onda Benzema postaje snaga više, a na ovom SP i dosta realan kandidat za neformalnu MVP nagradu, ovisno kako daleko Francuska ode.


Za utakmicu s Njemačkom te jake strane Benzeme i ostatka ofenzivaca Francuske su od imperativne važnosti. Njemačka ima problem sa obranom, ne zato jer u njoj igraju loši igrači, nego zato jer su igrači prilično besmisleno posloženi. Uporno i tvrdoglavo inzistiranje Lowa na pretvaranju Lahma u veznog igrača dovodi do toga da Njemačka u obrambenoj liniji ima niz igrača koji su dosta teretni, koji dolaze u velike probleme kad im se igra razvuče u širinu i kad ostaju sa jednim igračem na širem prostoru. Ako se eksperiment Lahm - veznjak nastavi, a nakon ozljede Mustafija, dosta je realno da utakmicu s Francuskom u Njemačkoj obrani odigraju redom Boateng, Mertesacker, Hummels (ako je zdrav) i Howedes. Postoji neka varijanta da i Grosskreutz uđe na desnog beka, ali s obzirom da se i za prošlu utakmicu izbornik radije odlučio za relativno nepoznatog Mustafija očito je da šanse Borussijinog svestranog igrača desne strane nisu velike.

Njemačka ostaje favorit, ali prilika za Francuze postoji. Njemačka obrana je definitivno ranjiva, a ako Loew olakša dodatno posao Francuzima ostavljanjem Lahma u veznom redu, gdje ne igra loše, ali niti ne donosi baš nikakvu prevagu niti poboljšanje igre, Francuzi bi mogli odnijeti pobjedu u čvrstoj, fizičkoj utakmici, s malo golova, a puno pokušaja, u kojoj jedan bijeg Benzeme njemačkim teretnjacima odlučuje polufinalista.