NJEM - SAD 1:0

Njemačka kontra sumnjivaca; no i SAD ide dalje

26.06.2014 u 20:00

  • +4

SAD – Njemačka

Izvor: Reuters / Autor: Tony Gentile

Bionic
Reading

Njemačka nogometna reprezentacija s 1:0 je svladala SAD te potvrdila vrh tablice G skupine, ali i razuvjerila sve koji su sumnjali u poštenje i mogući popust Löwa prema 'učitelju' Klinsmannu

U utakmici 3. kola G skupine svjetskog nogometnog prvenstva Njemačka je u Recifeu pobijedila SAD 1:0 i potvrdila prvo mjesto u skupini, no osminu finala izborili su i Amerikanci usprkos porazu.

Naime, u drugom susretu iz skupine Portugal je u Brasiliji pobijedio Ganu 2-1 no ispao je zbog slabije razlike pogodaka od SAD.

Pogodak odluke za 'elf' postigao je Thomas Müller u 55. minuti. Bio je to njegov četvrti gol na prvenstvu.

U drugom dvoboju Portugal je dobio Ganu 2:1, no Ronaldu i društvu nedostajala su još tri gola. Strijelci za Portugal bili su Boye (31-autogol) i Ronaldo (80), a za Ganu Gyan (57).

Njemačka će u osmini finala igrati protiv drugoplasirane momčadi H skupine, najvjerojatnije Alžira ili Rusije, dok će SAD po svemu sudeći igrati protiv Belgije.

Njemačka je tijekom prvog poluvremena dominirala, imala veći posjed lopte, uputila je i više udarac, no svoju dominaciju nije uspjela iskoristiti. S druge strane Amerikanci nisu previše riskirali, zatvorili su sredinu terena i prijetili preko kontri. Najbliže golu bili su u 22. minuti kada je Graham Zusi pucao iz kosa, no prebacio je vrata Manuela Neuera.

Njemačka dominacija se nastavila i u nastavku, no i dalje bez konkretnih prilika. Trenutak odluke dogodio se u 55. minuti kada je Thomas Mueller sjajnim udarcem s ruba kaznenog prostora svladao Tima Howarda.

Amerikanci su najbolju priliku za izjednačenje imali u samoj završnici utakmice kada je Alejandro Bedoya odlično pucao, no Lahm je uklizao i blokirao siguran gol.

Na koncu utakmice oba su izbornika, inače veliki prijatelji, njemački strateg Joachim Loew i američki izbornik Jurgen Klinsmann bili zadovoljni, jer su obje ekipe prošle dalje.

NJEMAČKA - SAD 1:0

RECIFE. Stadion Pernambuco - 39.000 gledatelja; Sudac: Ravšan Irmatov (Uzbekistan);

Strijelac: 1:0 Muller (55)

SAD: Howard - Gonzalez, Johnson, Besler, Beasley - Beckerman, Bradley, Jones, Zusi (od 84. Yedlin) , Davis (od 59. Bedoya) - Dempsey

NJEMAČKA: Neuer - Boateng, Hummels, Mertesacker, Hoewedes - Schweinsteiger (od 76. Gotze) , Lahm - Kroos, Ozil (od 89. Schurrle), Podolski (od 46. Klose) - Müller

Svjetsko prvenstvo

Skupina G

Portugal - Gana 2:1
SAD - Njemačka 0:1
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Njemačka 3 2 1 0 7
2. SAD 3 1 1 1 4
3. Portugal 3 1 1 1 4
4. Gana 3 0 1 2 1