SASVIM PRAVEDAN SPORTAŠ

Nisu ga slomili ni tirani, ali glupi gol ne može zaboraviti...

16.07.2015 u 11:04

Bionic
Reading

Nenadmašni Carlos Caszely, žrtva svoje slobodne riječi, prisjetio se teških trenutaka koje je prolazio u Čileu i gola koji mu se posebno urezao u pamćenje iz tih apsurdnih vremena

Povijest Čilea ne pamti po dobrom 1973. Demokratski odabranog predsjednika Salvadora Allendea strane sile srušile su preko ratobornog diktatora Pinocheta koji je tu divnu latinoameričku zemlju unazadio tri stoljeća.

Narod je šutio i trpio, ali Carlos Caszely nije! Tada 23-godišnja špica Cola Cola i zvijezda reprezentacije stavio je srce ispred mozga i otvoreno kritizirao novi režim. Odmazda je bila brutalna. Zatočili su mu i mučili majku što im nikada nije oprostio.

'Udarili su tamo gdje mi je bilo najteže, u nekoga tko mi je predstavljao najviše,' požalio se još uvijek živahni gospodin Caszely koji uživa u neupitnom statusu legende svog Colo Cola, čileanske reprezentacije i nacije.

Te krvave 1973. morao je iz Colo Cola kao mlada zvijezda otići u španjolski Levante. Tamo se zadržao jednu sezonu, pa u Espanyolu iduće tri da bi se sa 28 godina vratio u Colo Colo u naponu snage (kao sada Tevez, ali u puno težim okolnostima) i odigao sedam impresivnih sezona do kraja karijere.


Za Čile je nastupio 49 puta i zabio 29 golova, a u filmskom serijalu 'Footbal rebels' između ostalog otkriva i kada se najgluplje osjećao na terenu.

'Dogodio se vojni udar i malo zatim mi smo večer uoči utakmice saznali da Sovjetski Savez neće doći u Santiago na utakmicu. Izašli smo na teren a s druge strane nije bilo nikoga. Ljudi su bili na tribinama, sudac je dao znak da počne, istrčali smo pola terena i netko je zabio gol. I gol je bio priznat! To mi je najgluplji gol kojega sam vidio,' otkriva i svoju naglašeno sportsku stranu napadač kojega su zvali 'kralj metra kvadratnog' zbog tehnike na malom prostoru i njuha za gol.

Danas mu je 65 godina. Komentator je na televiziji i redovno igra s vršnjacima za veterane Colo Cola. I danas, devet godina nakon Pinochetove smrti, je predvodnik generacije 1973.