čudotvorac

Nije ga spasilo ni to što je stvorio Mbappea, te klubu za četiri godine donio 750 milijuna eura

12.10.2018 u 10:15

Bionic
Reading

Leonardo Jardim (44) više nije trener nogometaša Monaca, posla su ga koštali loši rezultati 'kneževa' na startu ove sezone. Portugalski je stručnjak imao veliku podršku vlasnika, ruskog milijardera Dimitrija Ribolovljeva, jer je klubu prodajom igrača u samo nekoliko godina uprihodio stotine milijuna eura...

Nažalost, trenerski je posao takav. Danas jesi, sutra - nisi. Najbolje je to na svojoj koži osjetio Leonardo Jardim (44) koji je u četvrtak dobio otkaz na mjestu trenera francuskog prvoligaša Monaca.

'Kneževi' su u novu sezonu krenuli očajno, u prvenstvu imaju samo jednu pobjedu, tri remija i čak pet poraza, a u Ligi prvaka izgubili su doma od Atletico Madrida te u gostima kod Borussije Dortmund. Drugog izlaza nije bilo, Jardim je preko noći postao bivši iako se nagađalo kako portugalski stručnjak ima popriličan 'kredit' kod vlasnika kluba, ruskog milijardera Dimitrija Ribolovljeva.

Naime, Jardim je na klupi 'kneževa' proveo 1563 dana, od ljeta 2014. godine i uzdigao momčad do naslova prvaka 2017. godine te polufinala Lige prvaka. Osim rezultatskih uspjeha tu je i onaj poslovni jer u Jardimovoj eri Monaco je od prodaje igrača zaradio nevjerojatnih 746,5 milijuna eura. Posebno se u cijeloj priči ističe Kylian Mbappe (19) kojeg je Jardim doslovno stvorio, kao 16-godišnjaka uveo ga je u prvu momčad Monaca 2015. godine i od njega 'napravio' igrača koji je za više od 180 milijuna eura prodan PSG-u!

  • +10
PSG - Monaco, 33. kolo Le Championata, 2017/18. Izvor: Pixsell / Autor: Liewig Christian/ABACA/PIXSELL

Treba spomenuti i transfere Lemara u Atletico Madrid (70 mil. €), Bendyja u Manchester City (60 mil. €), Fabinha u Liverpool (50 mil. €), Bernarda Silve u Man. City (50 mil. €), Martiala u Manchester United (50 mil. €), Bakayoka u Chelsea (40 mil. €), Kondogbije u Inter (30 mil. €), Kurzawe u PSG i Abdennoura u Valenciju (oba po 25 mil. €), Carrilla u S'hampton (22 mil. €), Carrasca u Atletico Madrid (20 mil. €)...

Uz tolike odlaske bilo je teško za očekivati da će se Monaco moći nositi s PSG-om u francuskom prvenstvu ili s najjačim europskim momčadima. Čelnici kluba nominalno su podržavali Jardima, no rezultatska kriza u ovom je trenutku ipak bila prevelika i jedino je rješenje bilo promijeniti trenera.