OSLABLJENI NA MEKSIKO

Ni s čim izazvan izbornik Dalić otkrio strogo čuvanu tajnu; je li moguće da je pustio kući ove zvijezde?

23.03.2018 u 12:12

Bionic
Reading

Kada je hrvatska nogometna reprezentacija odlazila na mini turneju u SAD-u, gdje su dogovorene prijateljske utakmice protiv Perua u Miamiju (noć s petka na subotu, 1.30 sati) te četiri dana kasnije u Dallasu protiv Meksika, izbornik Zlatko Dalić bio je uvjeren da će igrati u najjačem sastavu. No stvari su se naglo promijenile

Naime, dvije spomenute utakmice izborniku Daliću trebale su biti dio priprema za nastup na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ali kako stvari stoje, to će biti samo prva utakmica protiv Perua jer će prema najavama neki itekako važni reprezentativci propustiti drugu prijateljsku utakmicu protiv Meksika.

'Igrat ćemo protiv Perua, kao i u tri prijašnje utakmice, u sustavu 4-2-3-1. Razmišljao sam o tome, ali nemamo mnogo vremena. Međutim dobro je što smo ovdje i što igramo protiv Južnoamerikanaca. Tražio sam snažne suparnike, dobio sam ih i nadam se dobrom iskustvu u ove dvije utakmice', rekao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić na službenoj konferenciji, da bi nešto kasnije ni s čim izazvan otkrio očito tajnu ili plan koji su imali.

Naime, kako pišu Sportske novosti, izbornik Dalić uvažio je zahtjeve nekih velikih klubova koji su HNS-u uputili zahtjev da se igrači što prije vrate. Tako će protiv Meksika istrčati 11 hrvatskih nogometaša koji vjerojatno niti na treningu nisu igrali zajedno. Prema prvim najavama, nakon utakmice protiv Perua SAD će napustiti hrvatske zvijezde kao što su Danijel Subašić, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić i Marcelo Brozović, a do utorka 27. ožujka, kada je na rasporedu spomenuta utakmica protiv Meksika, moguće je kako će put Europe ranije krenuti još poneka zvijezda (spominju se Perišić i Kalinić, zatim Kovačić, a pitanje je u kakvom će stanju biti Ćorluka).

'Imamo brojne zahtjeve klubova da oslobodimo njihove igrače druge utakmice i to ćemo napraviti. Ne mogu točno reći koliko imena i koja su to, no protiv Perua će igrati najjači sastav, i to neću rano mijenjati. Dat ću im da budu na travnjaku cijeli susret ili većinu utakmice, a ostali će dobiti šansu s Meksikom. Tako će svi igrati. Mi smo u Americi, drugi u Europi, moramo to imati u vidu, a i prilika je da damo minutažu svima, što sam i najavio da ćemo učiniti', kazao je Dalić.

Naravno, ta Dalićeva odluka sigurno neće biti najbolje prihvaćena od hrvatskih iseljenika koji su odavno kupili svoje ulaznice za utakmicu protiv Meksika, a vjerojatno neće biti drago ni našim protivnicima jer će igrati protiv poprilično oslabljene Hrvatske.

Ostaje nam se samo upitati zašto čelni ljudi HNS-a ranije nisu objavili kako će pustiti u klubove glavne hrvatske igrače i najveće zvijezde?

Teško je povjerovati kako takav dogovor nije pao još uoči puta, ali iz razumljivih razloga (promocija novog dresa, druženje s hrvatskih iseljenicima…) ta strogo čuvana tajna objavljena je na dan utakmice protiv Perua. No hrvatski nogometni analitičari upozoravaju kako će Meksiko igrati u najjačem mogućem sastavu, a njihov stil igre nikada nam nije odgovarao. Što ako primjerice Hrvatska doživi težak poraz? Tko bi u slučaju nepotrebne blamaže bio glavni krivac?

Kombinirana selekcija Hrvatske bez najvećih zvijezda, koja bi trebala istrčati protiv Meksika, nažalost imala bi problema i protiv puno skromnijih reprezentacija. No s druge strane, sve to trebalo bi dodatno motivirati Kramarića, Čopa, Roga, Pivarića, Pjacu i društvo da svima pokažu kako se na njih može ozbiljno računati.

  • +8
Zlatko Dalić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić