LUDNICA NA ULICAMA

New Orleans dočekao Saintse velikom paradom

10.02.2010 u 11:00

Bionic
Reading

U New Orleansu su u utorak navečer deseci tisuća ljudi zakrčili središte grada da bi pozdravili pobjednike Super Bowla, momčad New Orleans Saintsa, kojima je priređena parada poput onih karnevalskih za Mardi Gras (pokladni utorak)

Karnevalska vozila, koja su nosila igrače Saintsa, trenere i vlasnika Toma Bensona polako su prolazila kroz špalir desetaka tisuća razdraganih navijača u središtu grada, dva dana nakon uvjerljive pobjede nad Indianapolis Coltsima sa 31:17 u 44. Super Bowlu odigranom na Sun Life stadionu u Miamiju pred 76.500 gledatelja i 106.5 milijuna Amerikanaca pred malim ekranima.

Igrači obučeni u klupske dresove umjesto karnevalskih maski i kostima bacali su pokladne ogrlice u masu i potpisivali autograme navijačima.

Trener Sean Payton držao je visoko nad glavom osvojeni trofej Lombardi. 'Svi ovdje večeras mogu dotaknuti trofej', rekao je Payton, zahvalivši navijačima na važnoj ulozi u uspjehu momčadi.

Promet u gradu bio je usporen do puzanja, a na temperaturi oko nule mnogi su građani satima sjedili u automobilima da bi vidjeli barem nešto od prvog dočeka pobjednika Super Bowla. Parada je organizirana u suradnji gradskih karnevalskih skupina, od kojih je svaka sudjelovala s jednim ukrašenim vozilom pripremljenim za Mardi Gras paradu.

'Kako se 'Who Dat' nacija osjeća večeras', pitao je 'quarterback' Saintsa Drew Brees kada se njegovo karnevalsko vozilo zaustavilo kraj tribina. 'Ova zdravica je za vas. Volimo vas i osvojili smo prvenstvo za vas', rekao je navijačima, čiji je slogan uzrečica 'Who Dat'.

Parada je bila kulminacija navijačkog zanosa. Međutim, s početkom Mardi Gras parada u srijedu očekuje se da će se slavlje nastaviti najmanje tjedan dana. Uspjeh Saintsa, prvi Super Bowl u 43. godine postojanja kluba, ne slavi samo New Orleans, nego i cijela regija devastirana u uraganu Katrina 2005. godine.