NA PUTU ZA POVIJEST

Nevjerojatnih pet rekorda koje jure Guardiola i Bayern

26.03.2014 u 11:00

Bionic
Reading

Iako su prošle sezone pod vodstvom Juppa Heynckesa porušili gotovo sve rekorde u Bundesligi, pod Pepom Guardiolom Bayern djeluje još moćnije. Ovo je pet impresivnih rekorda koje bi mogli srušiti

Pobjedom protiv Herthe, Pep Guardiola upisao se u povijesne knjige kao trener Bayerna. Naime, jedini je trener u povijesti Bundeslige koji je uspio osvojiti titulu prvaka u ožujku. Ali, teško da će tu stati, pošto su mu i ovi rekordi na domak postignuća…

Niz utakmica bez poraza, računajući i prošlu sezonu, sada se protegao na 52 ligaške utakmice u nizu. Tako su nedavno na listi liga petice nadmašili Arsenal (2003., 2004.), a jedini koji ostaje ispred njih je legendarni Milan, koji je između 1991. i 1993. ostao neporažen 58 utakmica u nizu. Sretna je okolnost za Pepa i Bayerna, do kraja Bundeslige ostalo je taman dovoljno (sedam utakmica), kako bi se prestigla legendarna talijanska momčad.

Sezona bez poraza nešto je što niti jedna momčad još nije uspjela u povijesti Bundeslige, a već je sada Bayern, s 27 utakmica bez poraza, postavio rekord lige. Dosad je Bayern dva puta bio blizu tom postignuću sa samo jednim porazom (1987. i prošle sezone), a oba ih je puta pobijedio Leverkusen.

Rekordni broj bodova postigao je Bayern prošle sezone osvojivši 91 od mogućih 102 boda. Trenutačno su osvojili 77 bodova, a preostalo je još 21, tako da su na dobrom putu kako bi oborili svoj prošlogodišnji rekord.

S još četiri pobjede na Allianz-Areni, Bayern bi došao do svih 17 pobjeda na domaćem terenu, što nije uspjelo još nikome. 16 pobjeda kod kuće dosad je uspjelo Schalkeu (71/72), Bayernu (72/73) i VfL Wolfsburgu (08/09).

Kako je Bayern dosad postigao 79 golova, točno su 23 udaljeni od najstarijeg rekorda Bundeslige, koji je također u njihovu vlasništvu, kada su 1972. Završili prvenstvo s 101 postignutim pogotkom. Da bi dostigli taj rekord, morali bi postizati nešto više od tri gola prosječno po utakmici. Dosad im je prosjek 2,8.