Nikša Dobud ZA TPORTAL

Neuništiva hrvatska zvijezda uoči SP-a dotakla se Sukna te upozorava izbornika na jednu momčad: Pucaju od samopouzdanja

12.07.2019 u 15:03

Bionic
Reading

Hrvatska vaterpolska reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Gwangju, koje se održava od 14. do 27. srpnja, kreću u pohod na obranu titule svjetskih prvaka te ujedno i direktan plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. Nikša Dobud, svojevremeno jedan od najboljih vaterpolista na svijetu, za tportal je iznio svoja razmišljanja o dosegu ove generacije

Izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak kreće u južnokorejskom gradu Gwangju na još jedno zlato, a sudeći prema pripremnim utakmicama i prikazanim igrama s pravom su očekivanja velika. Legendarni hrvatski vaterpolist Nikša Dobud, jedan od najboljih centara svijeta svih vremena, nakon četiri godine zbog suspenzije vratio se u travnju profesionalnom vaterpolu s kapicom talijanskog PRO Recca, a za tportal je dao svoju prognozu Svjetskog prvenstva.

'Hrvatska vaterpolska reprezentacija na Svjetsko prvenstvo u Južnu Koreju, kao i na sva natjecanja dosad, odlazi s ciljem na puca na sam vrh što naravno znači – finale. Iskreno, mislim da imamo jako dobre šanse za osvajanje još jedne zlatne medalje i to iz više razloga. Prvo, naš veliki konkurent Srbija u Koreju nije otišla u najjačem sastavu. Drugo, u našoj reprezentaciji – koliko znam - je sjajna atmosfera i ovu generaciju krasi pravo zajedništvo. Treće, u stožeru naše reprezentacije od nedavno je i Sandro Sukno, ne tako davno najbolji svjetski igrač, koji će itekako pomoći savjetima kako bi umirio svoje dojučerašnje suigrače. Mislim da nas čeka jedno uzbudljivo Svjetsko prvenstvo.'

Još je nekoliko riječi želio kazati o Sandru Suknu koji je zbog problema sa srcem morao prekinuti karijeri na vrhuncu. Obzirom da je Dobud s njim u kontaktu, kao i s većinom reprezentativaca, njegove riječi imaju težinu:

'To što je Sukno, čim je doznao kako se više ne može baviti profesionalno vaterpolom, priključen stručnom stožeru je jako dobra odluka. Ipak je on bio vođa u bazenu na prošlom Svjetskom prvenstvu a to itekako puno znači sada kada takva osoba sjedi na klupi uz izbornika. Po mom mišljenju, osim što je Sukna lijepo vidjeti u toj novoj ulozi, mislim da ćemo od toga imati jako velike koristi. Pa njegovi savjeti zlata vrijede. Želim mu sreću i da bude jednako uspješan u novoj ulozi kao i kada je bio igrač.'

Iako se Dubrovčanin Nikša Dobud trenutačno nalazi na Malti, gdje igra njihovu Ljetnu ligu (svojevrsno državno prvenstvo), prati sve što se događa u hrvatskoj reprezentaciji. Ali i prati sve što se događa u ostalim selekcija pa tako poziva na oprez kada je u pitanju jedna reprezentacija.

'Naša reprezentacija ima veliku priliku za osvajanje zlata, ali isto tako moramo biti jako oprezni, jer su Mađari u velikom naletu. Naime, nakon što je Ferencvaros osvojio svoj prvi naslov prvaka Europe, kada su nedavno u Hannoveru nadigrali Olympiacos, pucaju od samopouzdanja. I još nešto, mislim da su posložili zaista odličnu ekipu. Uz njih tu su i uvijek neugodni Talijani koje sada još bolje poznajem jer sam od veljače član PRO Recca.'

Za kraj je nekoliko riječi kazao o Ljetnoj ligi na Malti koju je odlučio igrati jer se zaželio igre nakon četiri godine zbog suspenzije.

'Još ranije sam dogovorio kako ću ljeto provesti na Malti i mogu vam reći kako je to bila ispravna odluka jer sam ostao u natjecateljskom ritmu i spreman ću dočekati novu sezonu u PRO Reccu. Prvi dojmovi s Malte su sjajni, liga je dosta manjeg intenziteta nego one prave profesionalne u Europi, međutim uz dva stranca koji od ove godine mogu igrati u svakoj momčadi, postalo je dosta ozbiljnije. Sve više zvučnih imena igra ovu ligu poput Brguljana, Muslima, Nagajeva, Jelače, Petkovića i drugih. Zna biti i dosta teško zbog uvjeta, jer velike su vrućine, a temperatura vode često prelazi 30 Celzijusa. No, iskreno ovo je za mene i jedna vrsta aktivnog odmora jer imam dosta slobodnog vremena i uživam s obitelji', dodao je Dobud kojem na Malti društvo rade supruga Zrinka te 5-godišnja kći Nika.

Za kraj je otkrio i planove za novu sezonu, jer ga ugovor još dvije sezone veže za PRO Recco.

'I prije sam znao kako neću imati puno vremena za odmor u mom Dubrovniku te mojoj oazi na otoku Šipanu. Naime, nakon što ovdje završi sezona odmah idem u Italiju u Recco gdje počinju pripreme za novu sezonu. Što se planova PRO Recca za novu sezonu tiče to se odavno zna, uvijek pucaju na prvo mjesto u svim natjecanjima. Naravno, naglasak je na tituli prvaka Europe koju PRO Recco čeka od 2015. godine, ali smo svi itekako svjesni da neće biti lako. Čelnike PRO Recca zadovoljavaju samo trofeji i napravit ćemo sve da ih što više osvojimo', za kraj je rekao snažni Dobud, neuništiva hrvatska zvijezda koju niti najduža moguća suspenzija nije uspjela slomiti.

  • +12
Super finale FINA Svjetske lige, finale, Srbija - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL