šok terapija?

Neočekivani Červarov potez; kako će se ovo odraziti na igru naše reprezentacije?

16.01.2018 u 06:36

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar odlučio je nakon treninga u ponedjeljak navečer obaviti i drugu zamjenu u momčadi na EP-u. Zbog ozljede Domagoja Duvnjaka prvo je u momčad uveo Denisa Buntića, a sada se odlučio za iznenadnu promjenu golmana...

Lino Červar je nakon večernjeg treninga u Spaladium Areni, uoči posljednje utakmice prvog kruga protiv Švedske (Utorak, 16. siječnja, 20.30 sati), odlučio kako će iz momčadi maknuti Mirka Alilovića, a njegovu poziciju na golu zauzet će Ivan Pešić koji će s Ivanom Stevanovićem činiti golmanski par hrvatske reprezentacije.

Alilović je povratnik u reprezentaciju, nije ga bilo više od dvije godine, a za ovaj EP vratio se baš na nagovor Line Červara koji mu je prvi i dao priliku da zaigra u državnom dresu. U prvoj utakmici protiv Srbije Mirko je imao pet obrana, a u srazu s Islandom je sakupio samo jednu... Baš je protiv 'vikinga' bio neprepoznatljivo loš, no uz 'olakšavajuću' okolnost - naši su rukometaši igrali očajno lošu obranu i Mirko se doslovno našao na streljani. Priznao je to kasnije i izbornik Červar, no u isto je vrijeme činjenica kako Alilovića nije 'pogodila' baš niti jedna lopta.

Zato je u drugome dijelu ušao Ivan Stevanović, popularni je Stivi - u suradnji s nešto agresivnijom i puno funkcionalnijom obranom 5-1 - 'razoružao' Islanđane. Na kraju je skinuo sedam lopti, cijela Spaladium Arena skandirala je nakon njegovih obrana. 

  • +24
EP u rukometu, skupina A, 2. kolo, Hrvatska - Island Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Iz stručnog stožera hrvatske reprezentacije samo su kratko pojasnili kako se radi o 'taktičkoj odluci izbornika Line Červara'. Neki su mišljenja kako je Červar samo želio 'šok terapijom' dodatno homogenizirati momčad uoči važne utakmicie sa Švedskom, no u isto vrijeme treba reći kako su golmani 'osjetljive biljke', veliku - možda i glavnu - ulogu u njihovoj formi igra psiha. Kad brane, čine to u serijama, kad 'potonu' treba im neko vrijeme da se vrate...

Alilović nije djelovao loše, no sad je umjesto njega u momčad uskočio Pešić koji će već danas braniti protiv Šveđana. Za kraj napomenimo tek kako prvi švedski golman Mikael Appelgren nakon prve dvije utakmice na ovom EP-u (protiv Islanda i Srbije) ima čak 30 obrana. To je točno dvostruko više od Stevanovića (9 obrana) i Alilovića (6 obrana) u istom razdoblju.