stručnjak za tportal

Nenad Gračan nakon iznenađujućeg poraza Hrvatske od Slovenije rekao što je zapravo najveći Dalićev problem: Da, ova utakmica to je razotkrila!

25.03.2021 u 10:24

Bionic
Reading

Nenad Gračan, bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije do 21 godine, pozorno je pratio otvaranje kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru i poprilično ga je iznenadio poraz Hrvatske na gostovanju kod Slovenije 1:0. Za tportal je dao svoje viđenje utakmice…

Nenad Gračan iza sebe ima bogatu igračku karijeru, a osim što je odigrao velik broj utakmica za Hajduk i Rijeku, nosio je i dres reprezentacije bivše Jugoslavije. Kao igrač učio je i upijao znanje od velikih trenera, a u 'vatru, u prvu momčad' kao tinejdžera ga je u Rijeci bacio legendarni Miroslav Ćiro Blažević.

>> Pisao je povijest hrvatskog nogometa, a sada šalje jasnu poruku: Žalosno je da mladi ne prate Modrića, a onda bi nam i protiv Cipra moglo biti teško

Izgradio je i vrlo respektabilnu trenersku karijeru i jedan je od rijetkih trenera koji je trenirao četiri najveća hrvatska kluba; Rijeku, Dinamo, Hajduk i Osijek.

A svaku utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije pozorno prati jer ipak su u toj momčadi neki igrači koje je vodio u mladoj selekciji.

Nakon prospavane noći, u kojoj je Slovenija golom Sandija Lovrića slavila 1:0 protiv Hrvatske, Nenad Gračan je za tportal kratko i jasno rekao:

'Za mene je ovaj poraz na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo svakako iznenađenje! Činjenica je da smo ostali bez tri boda. Budimo realni, Slovenija nije kvalitetnija reprezentacija od nas, ali riječ je o radnoj momčadi koja je jako disciplinirana, kao što je i želio njihov izbornik Matjaž Kek. Ušli smo jako dobro u utakmicu, ali nije bilo sreće da zabijemo gol. No kada smo primili gol, utakmica je krenula u drugom smjeru', kazao je za tportal 59-godišnji Nenad Gračan.

Kada je o taktici riječ, Gračan je najveći naglasak stavio na izostanak napadača kao što je Bruno Petković.

'Po meni je falilo dubine jer nismo imali igrača profila Brune Petkovića koji je izostao zbog ozljede. Petković sjajno igra kada je okrenut leđima, zna stvoriti višak igrača, podvaliti loptu i s njim bi naša momčad potpuno drukčije izgledala. Uz sve to, Slovenija se nakon vodstva zatvorila, a mi smo stalno imali inicijativu, ali realno nismo imali neke izgledne šanse za gol i eto, nakon dugo vremena nismo zabili gol u jednoj utakmici', dodao je Gračan te nije previše želio ulaziti u taktičke zamisli izbornika Zlatka Dalića i 'famozni romb', za koji je između ostalog rekao:

'Romb je zahtjevna igra i danas se to u klubovima dosta rijetko igra. No to nisam vidio kao naš najveći problem. Po meni je ta malo prije spomenuta dubina i činjenica da nemamo kvalitetnog napadača koji bi mogao nadomjestiti ozlijeđenog Petkovića. Ova utakmica je razotkrila da za neke pozicije nemamo pravih tzv. nogometnih rješenja pa dolazi do improvizacija, tj. neki igrači igraju na poziciji na kojoj nisu navikli. Tu pogotovo mislim na Kramarića, koji nije klasična špica, ali… Ukratko, momčad se očito navikla na Petkovića i sada su naglo ostali bez njega. No svejedno me čudi to što smo bili tako bezopasni po gol te kako nismo, u psihološkom smislu, uspjeli prestrašiti protivnika.'

Za kraj je Gračan poslao jasnu poruku:

'Tri boda su izgubljena, ali mislim da će u ovoj skupini biti još puno iznenađenja. Siguran sam da će se Hrvatska kao prva u skupini plasirati na Svjetsko prvenstvo u Katar. Nakon ovog poraza igrači su itekako svjesni, žele shvatiti o čemu se radi i kako mogu do bodova. Znate, svaki ovakav poraz može na kraju biti pobjeda ako igrači shvate da ovo nije bilo dobro. A dovoljno su inteligentni da to znaju i zato sam uvjeren da će protiv Cipra i Malte lako doći do pobjede', završio je Gračan.

  • +50
Slovenija - Hrvatska, kvalifikacije za SP 2022. u Kataru Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL