KOJA JE TAJNA USPJEHA?

Nemamo uvjete, infrastrukturu, strategiju... i zato je Hrvatska svjetsko sportsko čudo

27.11.2018 u 09:00

Bionic
Reading

Hrvatski tenisači po drugi puta su osvojili Davis Cup, a tema emisije 'Otvoreno' bili su fenomenalni uspjesi koje ostvaruju hrvatski sportaši, ali i katastrofalni uvjeti u kojima se razvijaju šampioni

U čemu je tajna hrvatskih sportaša koji pobjeđuju, a razvijaju se u nemogućim uvjetima? O tome su u govorili jedriličar Šime Fantela, izbornik rukometne reprezentacije Lino Červar, izbornik vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak, Dubravko Šimenc iz Hrvatske turističke zajednice, sportski komentator Mićo Dušanović i Marijan Kustić, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

'Očekivao sam da ćemo biti svjetski prvaci', rekao je u uvodu Dušanović.

Istaknuo je da osvojiti Davis Cup je jezivo teško i zbog toga je to cijenjeno natjecanje u svijetu.

'Četiri puta u godini morate biti u top formi, ne znate gdje ćete igrati, u kojim vremenskim uvjetima, kakva će biti podloga... i sada jedna mala država koja nema veliku klupu, kako se kaže u sportu, mora četiri puta to napraviti i doći do kraja. Zato se o Hrvatskoj govori u svakom kutku svijeta jer se cijeni taj uspjeh u Davis cupu. Iza tog uspjeha krije se znoj, tud i strahoviti rad od malih nogu. Zaboravlja se koliko tu ima rizika, odricanja. To je dokaz da se može kod nas bez obzira kakvi su uvjeti i ne trebamo odlaziti iz Hrvatske već ostati i ovdje se boriti i ovdje napraviti nešto', dodao je za HRT.

  • +15
Hrvatska je osvojila Davis Cup drugi put u povijesti! Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Šime Fantela se sa šest godina zaljubio u jedrenje.

'Mene je uz tu stranu prirode i ljepotu jedrenja guralo natjecanje.'

Najveći pomak bio kad se Igor Marenić doselio sa Cresa u Zadar.

'Onda je postalo ozbiljno. Tada smo shvatili ozbiljnost i koliko to sve košta i koliko smo daleko od velikih nacija koje imaju bolje uvjete. U osvajanju medalja pomogao nam je inat, želja za dokazivanjem sebi i drugima i nismo se htjeli pomiriti s tim da nećemo imati uvjete kakve drugi imaju.'

  • +36
Najbolje fotografije dočeka Vatrenih Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Izbornik rukometne reprezentacije rekao je kako ga se dojmilo da se u trenutku najvišeg veselja u njima vidjelo, da neovisno što zarađuju dobro, da su obična naša djeca koja u sebi imaju skromnost i poniznost. Dodao je kako nas drugi podcjenjuju jer smo mali.

'Ali ako je David mogao pobijediti Golijata, može i Hrvatska neovisno o tome što ima 4 i nešto milijuna stanovnika. Moramo biti ponosni. Sport je trenutno najdragocjeniji proizvod naše državi', rekao je te dodao da u ovom času nemamo strategiju razvoja sporta, niti Zakon o sportu, niti sportsku infrastrukturu i da nas to treba zabrinuti.

'Najisplativija investicija u ovom društvu je investicija u našu djecu, a sportom se bave naša djeca.'

Tucak se složio s Červarom da nakon svega što se dogodilo u ovoj godini ne smijemo dozvoliti da to prođe za 2-3 dana tapšanja, primanja, a da se ne riješi pitanje kategorizacije sporta.

'Toliko puno prostora ima da se riješi pitanje sporta, da se postave neki osnovni uvjeti. Ne postoji niti jedna društvena djelatnost koja na ovakav način prezentira Hrvatsku u svijetu', govorio je Tucak.

  • +6
Tin Srbić osvojio zlatnu medalju na preči na Svjetskom gimnastičarskom kupu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Mi smo velika sportska nacija. Slažem se da moramo donijeti kvalitetan zakon o sportu i posebno što moramo riješiti je financiranje sporta. Sportaši rade u teškim uvjetima', rekao je Kustić, te iznio podataka da Njemačka ima 6,8 milijuna registriranih nogometaša i nogometašica, a Hrvatska 140.000, i 1.500 klubova.

Šimenc je rekao da kad mala zemlja Hrvatska diše zajedno za uspjeh, onda je on zagarantiran. Istaknuo je da su tenisači dobili poruke i čestitke iz cijelog svijeta.

Fantela smatra da država treba omogućiti firmama olakšice da se što više ulaže u sport. On je u MORH-u, kaže da je to dobra stvar koja pomaže sportašima i daje priliku mlađim generacijama da vide kojim smjerom se ide ako ostanu u sport. Nakon osvajanja olimpijske medalje stvari su lakše u neku ruku, ali neke stare boljke ostaju iste - sredstava uvijek fali, jedrenje ide naprijed.

  • +9
Hrvatska Mađarska finale SP-a Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Govoreći o tajni uspjeha hrvatskih sportaša, Tucak kaže da kod nas postoji nacionalni naboj.

'Kada se okupimo pred veliko natjecanje, ta želja da se napravi vrhunski rezultat, ta ljubav prema državi i sportu koji predstavljamo, je nešto što je teško objasniti', dodao je.

Smatra da ne smijemo dozvoliti da prođe vrhunski rezultat s tapšanjima na dočecima i nakon 3-4 dana opet uđemo u probleme, da nema sustavnog rješavanja sporta. Problem su i treneri u Hrvatskoj.

Červar se osvrnuo na nove talente, kazao je da treba rano početi raditi s djecom.

'Naši dečki kada obuku dres reprezentacije imaju nevjerojatnu ljubav prema državu, društvu, ali imaju i odgovornost i znaju se nositi s njom', dodao je.