VRIJEME ZA POVLAČENJE?

Nema više dvojbe: Zna se tko je najveći luzer u povijesti automobilizma!

18.06.2017 u 16:32

Bionic
Reading

Toyota je doživjela jako težak udarac na ovogodišnjoj utrci '24 sata Le Mansa' u kojoj nije uspjela pobijediti niti kad joj se konkurencija praktički u potpunosti maknula s puta...

Čini se da nema većeg gubitnika u automobilizmu od Toyote. Ovaj vikend to je potvrdio. Japanski proizvođač automobila uložio je bio ogroman novac u svoju momčad u Formuli 1, da bi uoči 2010. godine izašao iz sporta bez ijedne ostvarene pobjede, a na utrci 24 sata Le Mansa doživljava i veća poniženja, bez obzira na to što uvijek ima jako brzi automobil na stazi.

Toyota je svake godine u uskom krugu favorita za pobjedu u Le Mansu, ali nikad još nije pobijedila. U nekoliko navrata vodio je njezin automobil u završnici pa se kvario, a prošle godine otkazao je poslušnost Nakajimi na ulasku u posljednji krug, što je bilo nezapamćeno na francuskoj stazi.

Činilo se da je takav debakl nemoguće nadmašiti, ali u 2017. godini Toyoti je to uspjelo. Naime, Audi se povukao iz utrke, a Porsche se pojavio tek s dva konkurentna bolida na startu i oba su se pokvarila, s tim da je jedan ostao na stazi s dvadesetak krugova zaostatka. Nissanov automobil također nije daleko stigao.

24 sata Le Mansa 2017. Autor: YouTube

Toyota je imala tri automobila, uključujući i Kobayashijev koji je u petak oborio rekord staze i samo je jedan od njih trebao stići do cilja bez pretjeranih problema, no to se nije dogodilo. Dva su se pokvarila, treći razbio pa je japanska momčad ostala bez titule čak i ovaj put kad je bilo bez nje nemoguće ostati.

Sudar Toyote br. 9 u Le Mansu Autor: YouTube

Na kraju je trijumfirao Porsche koji je uspio nadoknaditi dvadesetak krugova zaostatka za slabijim automobilima LMP2 klase. Bernhard, Bamber i Hartley donijeli su njemačkom proizvođaču neočekivani treći trijumf u nizu.

Toyota će pak razmisliti ima li smisla ulagati u sportski program, jer u ovom trenutku se to čini kao bacanje novca...