ODLUKA OVOG MJESECA

Nekoć slavni paraolimpijac, a danas ubojica, Oscar Pistorius zatražio je uvjetnu slobodu

02.03.2023 u 17:42

Bionic
Reading

Južnoafrički paraolimpijski prvak Oscar Pistorius (36), koji je prije deset godina ubio svoju djevojku, saznat će u roku od mjesec dana može li dobiti uvjetnu slobodu, rekao je u četvrtak njegov odvjetnik.

'Odbor za uvjetni otpust obavijestio nas je da će se saslušanje održati 31. ožujka', rekao je Julian Knight za AFP.

Nekoć najslavniji paraolimpijac je na Valentinovo 2013. godine ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp pucajući četiri puta kroz vrata kupaonice kuće u Pretoriji.

Bivši sportaš kojem su zbog urođene mane prije prvog rođendana amputirane obje noge ispod koljena, tvrdio je kako je ubio svoju partnericu smatrajući je provalnicom.

Sprinter, u svijetu poznat kao 'Blade Runner' zbog svojih proteza od karbonskih vlakana, prvotno je osuđen na pet godina zatvora, ali je 2014. djelo okarakterizirano kao ubojstvo s predumišljajem i kazna je preinačena na 13 godina i pet mjeseci.

U skladu s procedurom koja nalaže da osuđeni razgovara sa žrtvom ili njegovom obitelji, Oscar Pistorius se početkom srpnja sastao s roditeljima Reeve Steenkamp.

Nakon što se susreo s njima, Reevini roditelji su imali pravo dati svoj prijedlog Odboru za odlučivanje o uvjetnim kaznama, koji potom može ili ne mora uvažiti njihovo mišljenje.