PONOSNI NA HRVOJA

Nekad smo u toj ligi gledali brojne Hrvate, sada je u njoj samo on. I briljira

27.09.2023 u 12:08

Bionic
Reading

S početkom rata u Ukrajini, velika većina stranaca napustila je tu zemlju. Tako i hrvatski nogometaši. Ipak, ovog ljeta Hrvoje Ilić prihvatio je poziv, te stigao u Krivbas, u kojem je nastavio sa sjajnim igrama. I zahvaljujući njemu, klub iz rodnog grada predsjednika Zelenskog, nalazi se na drugom mjestu prvenstvene tablice

Darijo Srna, Ognjen Vukojević, Domagoj Vida, Niko Kranjčar, Goran Sablić... Dio je najzvučnijih imena hrvatskog nogometa koji su ne tako davno predstavljali Lijepu našu u Ukrajini.

No, s početkom rata u veljači prošle godine, svi su hrvatski igrači, ali i svi ostali stranci, spašavali 'živu glavu' i napuštali Ukrajinu, kako bi nastavili igrati nogomet.

Ipak, ovog ljeta, jedan je hrvatski nogometaš ipak prihvatio poziv, te postao igrač Krivbasa, kluba iz grada koji se zove Krivoj Rog, smještenog u Dnjipropetrovskoj regiji, a koji je poznatiji po tome što je u njemu 1978. godine rođen aktualni predsjednik Volodimir Zelenskij.

>> Mladi Hrvat, kojeg su uspoređivali s Pirlom, u Dinamu i Osijeku nije dobio priliku, a željela ga je i Barcelona!

A taj se igrač zove Hrvoje Ilić. Već smo o njemu pisali u travnju ove godine, jer je svojim odličnim igrama u Hapoelu iz Tel Aviva privlačio pozornost u toj zemlji.

Ilić je rođen u Slavonskom Brodu, ali odrastao je u Županji, gdje je u NK Graničaru započeo nogometnu karijeru, te vrlo brzo preselio u Osijek. S 14 godina zapeo je za oko Dinamovim trenerima, te je četiri godine bio član zagrebačke momčadi.

Međutim, pri produženju suradnje nisu se našli na istoj valnoj dužini, a istovremeno stigla je ponuda Pescare, talijanskog kluba koji je te sezone igrao u Serie A. Ali nakon njezinog ispadanja u Serie B, Ilić se vratio u Hrvatsku. Točnije u Osijek. Priliku niti u Gradskom vrtu nije dočekao, ali nije gubio vrijeme, već je išao na posudbe u Dugopolje, Hrvatski dragovoljac i BSK Bijelo brdo. A odličnim igrama u ovom potonjem, u siječnju ove godine izborio je transfer u Izrael.

Niti pola godine kasnije dobio je poziv iz puno jače lige, istina koja je odlaskom stranaca i u ovim ratnim okolnostima, ipak osiromašena, ali nogomet i dalje - živi.

Svojevremeno su Ilića uspoređivali s Pirlom, bilo je čak i koketiranja s Barcelonom dok je bio u mlađim kategorijama, sli on se odlučio na ovaj teži put. I zasad ide prema 'gore'. Baš kao i njegov klub, koji se trenutno drži na drugom mjestu, iza velikana Šahtara. S time da moramo dodati kako kijevski Dinamo ima tri utakmice manje, odnosno pet bodova zaostaje za Krivbasom, što bi realno moglo ipak staviti Ilićev klub na treću poziciju.

I baš je Ilić jedan od najzaslužnijih za taj uzlet kluba, jer prije koji tjedan zabio je pobjednički pogodak protiv Veres Rivne, a ovog je vikenda bio glavni 'motor' u gostujućoj 4:1 pobjedi kod Vorskle. Zbog takvih igara, dobio je i posebno priznanje novinara, odnosno navijača. Osim toga, već tri kola je i uvršten u najbolju momčad kola.

Nije ni čudo, jer zbog općeg stanja u kojem je Ukrajina, biti stranac i igrati nogomet zaslužuje svaku pohvalu. Inače, u ukrajinskoj Premier ligi trenutno igra 69 stranaca iz 32 zemlje.

Standings provided by Sofascore