ždrijeb za OI 2020.

NBA zvijezde Bogdanović, Šarić, Zubac i društvo nisu imali sreće; Aco Petrović s moćnim Brazilom dolazi u Split!

27.11.2019 u 15:05

Bionic
Reading

S nestrpljenjem su ljubitelji košarke u Hrvatskoj čekali ždrijeb dodatnih kvalifikacija za odlazak na košarkaški turnir Olimpijskih igara 2020. godine koje će se održati u Tokiju

U švicarskom Miesu, u FIBA-inoj Kući košarke 'Patrick Baumann', održan je ždrijeb dodatnih kvalifikacija za Olimpijske igre 2020. Kao što je poznato dodatne kvalifikacije će se igrati na četiri različita turnira, svaki će imati po šest sudionika, a samo pobjednici turnira će se plasirati na Olimpijske igre.

Hrvatska košarkaška reprezentacija, koja će ovaj turnir igrati na domaćem parketu u splitskoj Spaladium Areni od 23. do 28. lipnja sljedeće godine, igrat će u skupini B. Zanimljivo je kako je ždrijeb odlučio da u istu skupinu upadne Brazil kojeg vodi bivši hrvatski izbornik Aleksandar Aco Petrović.

Osim Brazila u tzv. splitskoj skupini s Hrvatskom završili su još Rusija, Njemačka, Tunis i Meksiko. Samo će najbolja, od ukupno šest reprezentacija sudionika na svakom kvalifikacijskom turniru, izboriti plasman u Tokio.

Dakle, Hrvatska prvo u svojoj skupini za suparnike ima Tunis i Brazil, a ako prođe svoju skupinu igrat će protiv pobjednika druge skupine u kojoj su Njemačka, Rusija i Meksiko. Jasno je kako će utakmica protiv moćnog Brazila, momčadi prepune NBA zvijezda, vjerojatno biti ključna. Naime, najbolje dvije reprezentacije igrat će polufinale (A1-B2 i A2-B1), dok trećeplasirana momčad odlazi kući.

Prve ocjene analitičara su kako Hrvatska, koju odnedavno vodi izbornik Veljko Mršić, nije imala sreće na ždrijebu i čini se kako će NBA košarkaši Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Ivica Zubac i društvo imati jako težak posao u Splitu. Ždrijeb Hrvatsku nije 'pomazio', ali slično je bilo i 2016. kada je upravo Aleksandar Petrović kao izbornik u snažnoj skupini, na gostujućem terenu u Italiji, odveo Hrvatsku na OI 2016. godine.

Kao što je poznato domaćini turnira su Srbija, Litva, Hrvatska i Kanada.

Osam sudionika košarkaškog turnira na OI u Tokiju je već poznato. To su Španjolska, Argentina, Francuska, Australija, SAD, Iran, Nigerija te domaćin Japan.

TURNIR U BEOGRADU (Srbija)

  • Skupina A - Srbija, Dominikana, Novi Zeland
  • Skupina B - Italija, Portoriko, Senegal

TURNIR U KAUNASU (Litva)

  • Skupina A - Litva, Venecuela, J.Koreja
  • Skupina B - Poljska, Slovenija, Angola

TURNIR U SPLITU (Hrvatska)

  • Skupina A - Rusija, Njemačka, Meksiko
  • Skupina B - Hrvatska, Brazil, Tunis

TURNIR U VICTORIJI (Kanada)

  • Skupina A - Kanada, Grčka, Kina
  • Skupina B - Češka, Turska, Urugvaj

Dodajmo kako je održan i ždrijeb dodatnih kvalifikacija za ženski olimpijski turnir.