gdje je zapelo?

Ako je ovo istina o Dalićevu ugovoru, navijači će s pravom biti bijesni

15.11.2017 u 10:15

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija preko dodatnih kvalifikacija i okršaja s Grčkom izborila je nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji sljedeće godine. No umjesto da se ova euforija iskoristi u približavanju javnosti, a koju je svojim dolaskom senzibilizirao Zlatko Dalić, u HNS-u očito opet vode neke svoje igre

Hrvatska nogometna reprezentacija deseti će put od svog osamostaljenja igrati na velikim natjecanjima, a izuzetno velike, ustvari možemo reći i najveće zasluge - pripadaju Zlatku Daliću.

Ne umanjujemo ovdje vrhunske partije Modrića, Rakitića, Kramarića, Vrsaljka i ostalih u zagrebačkom okršaju protiv Grčke, no malo tko bi se usudio preuzeti reprezentaciju sastavljenu od istih tih igrača, a koja je bila u 'komatoznom' stanju nakon remija s Finskom. 

U samo dva dana Dalić je uvjerio iste te nogometaše da su 'pravi' te ih podigao na psihološkom planu, na što su oni uzvratili vrlo dobrom predstavom u Kijevu i pobjedom koja je donijela plasman u dodatne kvalifikacije, odnosno ostavila HNS na životu.

Već tada je bivši hrvatski izbornik Igor Štimac podigao glas i izjavio kako je Daliću te iste večeri trebao biti ponuđen ugovor.

>> Štimac ogorčen zbog slučaja Dalić: Treba ih doživotno udaljiti iz HNS-a!

Jer ako se za smjenu Ante Čačića mogla održati 'telefonska sjednica' Izvršnog odbora, onda se u proteklih mjesec dana moralo naći pet minuta i pripremiti ugovor za Zlatka Dalića koji je HNS-u u najmanju ruku osigurao 15-ak milijuna eura zbog plasmana na Svjetsko prvenstvo.

OK, nije Dalić inzistirao na toj 'formalnosti', no mogli su Šuker i društvo i prije jučerašnjeg stiska ruke shvatiti što želi novopečeni izbornik i ponuditi mu ugovor.

  • +10
Hrvatska slavi prolazak na SP u Rusiju Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Zlatko Dalić apsolutno je opravdao naše povjerenje u utakmicama protiv Ukrajine i Grčke i tako potvrdio ispravan odabir nakon Finske. Kao što smo se brzo dogovorili kada smo se prvi put čuli, tako smo i sada vrlo lako postigli dogovor, što svjedoči da imamo zajednički interes, a to je uspjeh hrvatske reprezentacije. Izborniku čestitam na onome što je odradio u kratkom roku, pokazao je da zaslužuje klupu hrvatske reprezentacije. Zlatku i reprezentaciji osigurat ćemo maksimalne uvjete uoči Rusije kako bismo tamo mogli ostvariti što bolji rezultat', bio je komentar predsjednika HNS-a Davora Šukera, a na kraju tog priopćenja bila je i konstatacija: 'Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza verificirat će ovaj dogovor na sjednici idućeg tjedna, nakon čega će biti potpisan ugovor o suradnji.'

I koliko god uvjeravaju u HNS-u da je sve dogovoreno, čudimo se zašto se na potpisivanje ugovora mora čekati do sljedećeg tjedna. Zato da Izvršni odbor 'blagoslovi' uvjete iz ugovora?

Kako doznajemo iz neslužbenih, ali i pouzdanih izvora, o uvjetima će se još raspravljati, a što opet ostavlja prostor za špekulacije.

Je li možda riječ o dužini ugovora, jer Dalić bi - kako doznajemo - želio ugovor za ciklus Euro 2020, a HNS mu ga nudi samo do završetka SP-a sljedeće godine? Ili je u igri pitanje iznosa jer je procurilo koliku je plaću, tj. povišicu dobio Ante Čačić?

Ili hoće li novi izbornik i dalje inzistirati na pomoćniku Draženu Ladiću, svom prijatelju i bivšem suradniku, kojeg je tražio i prije 'akcije Grčka', ali mu nije odobren iz poznatih razloga?