FIFA_SP_2018.svg

fešta uoči utakmice

Naši navijači preplavili Nižnji Novgorod, na trgu se šiva najveća hrvatska zastava

Bionic
Reading

Pala je ovdje Argentina 3:0, red je da svoju 'porciju' večeras od 20 sati dobiju i Danci. Hrvatska će ponovno imati bučnu podršku s tribina, od ranog jutra u Nižnji Novgorod pristižu hrvatski navijači, a najveća atrakcija je divovska zastava koju su snalažljivi navijači iz Crikvenice morali šivanjem spojiti na jednom od gradskih trgova

U Nižnji Novgorod pristižu navijači Hrvatske iz cijelog svijeta, no priča dana ponovno su navijači iz Crikvenice koji su ponosni vlasnici 96 metara dugačke hrvatske zastave, koju su po prvi put razvukli u Kalinjingradu.

No, na prošloj utakmici u Nižnji Novgorodu protiv Argentine suočili su s velikim problemom jer su zastavu morali skratiti. Problem je bila težina zapakirane zastave od 90 kilograma s kojom nisu mogli zrakoplov. Nažalost na utakmici s Islandom nisu bili jer je jednom od trojice Crikveničana preminuo je otac te su odlučili njemu u spomen ne veseliti se i zastavu ostaviti na mirovanju...

Tako su simpatični Crikveničani sve podredili tome da na osmini finala protiv Danske zastava opet zablista na tribinama jer se očekuje rekordan posjeta hrvatskih navijača.

I evo ih, stigli su u Nižnji Novgorod. Istina, zastava ponovno zbog prevelikih troškova transporta nije u punoj veličini, ali tu je.

'Stigli smo preko Berlina, sve je spremno za novu proslavu', kazao nam je Marko, jedan od ponosnih barjaktara naše najveće zastave te otkrio:

'Danas zastava neće imati 96 metara već 'samo' 60... Ali i dalje je najveća!'

Inače, Marko je stigao iz Australije. Rođen je u Melbourneu, a dio djetinjstva proveo je u Crikvenici. Prije desetak godina vratio se u Australiju, ali utakmice hrvatske reprezentacije ne propušta.

  • +12
Hrvatska - Argentina, navijači na stadionu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Svaka čast dečkima, bili su prava atrakcija među našim navijačima, ali i domaćinima jer su na jednom od gradskih trgova morali organizirati javno šivanje zastave. Naime, transportiraju je u tri dijela, pa je svaki put prije utakmice moraju i 'sastaviti'. Tako su snalažljivi navijači iz Crikvenice pronašli lokalnu krojačicu Ljubu koja je svoju šivaću mašinu morala iznijeti iz radnje i baciti se na posao nasred gradskog trga!

'Nije bilo lako pronaći krojačicu, u tome nam je pomogla jedna djevojka iz Crikvenice koja je porijeklom iz Novgoroda. Ona je pronašla Ljubu', kazali su.

A Ljuba je u početku mislila kako se radi o maloj zastavici, ali ostala je iznenađena kada je shvatila koliko je zastava velika. Navijači su zastavu koja je u orginalu dugačka 96 metara i široka 10 metara zbog problema s transportom morali skratiti na tri dijela uoči utakmice s Argentinom, ali su tada najavili kako će je sastaviti kada se Hrvatska plasira u osminu finala.

  • +22
Nižnji Novgorod: Lokalna krojačica spaja hrvatsku zastavu s kojom će navijači prošetati gradom Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Došli smo ponovno u grad u kojem smo pobijedili Argentince. Zastava će biti spremna', kazali su nam dok je vrijedna krojačica Ljuba uz njihovu pomoć spajala dijelove hrvatske mega-trobojnice.

Svaka čast dečkima, samo naprijed!