DALIĆA CIJENE U AZIJI

Naš stručnjak otkrio zašto ne uspijeva dovesti pojačanje iz Hrvatske!

15.07.2015 u 09:56

Bionic
Reading

Iako ga po naslovnicama baš i nema, Zlatko Dalić među trenerskim stručnjacima ima svoju pozciju, svoju 'težinu'. U Aziji ga možda respektiraju čak i više nego u Hrvatskoj. Ali vrijedni Dalić zbog toga se ne buni. U razgovoru za tportal.hr Dalić je iskreno progovorio o svim temama...

Iako ga po hrvatskim naslovnicama baš i nema, Zlatko Dalić među trenerskim stručnjacima ima svoju poziciju, svoju 'težinu'. U Aziji ga možda respektiraju čak i više nego u Hrvatskoj. Ali vrijedni Dalić zbog toga se ne buni.

Naravno, zašto bi se i bunio, kada je prije dva dana u Saudijskoj Arabiji dobio veliko priznanje svih koji u nogometu ove bogate arapske zemlje nešto znače. Po 14 menadžera, trenera i kapetana birali su najbolje trenere za proteklu sezonu, a Zlatko Dalić je pokupio to veliko priznanje.

'Naravno da sam sretan i ponosan, jer nije lako među domaćim stručnjacima, koji su uvijek malo 'osjetljiviji' na strance, osvojiti takvo priznanje. No birala je struka i izabrala me za najboljeg', rekao je u razgovoru za tportal.hr ovaj 49-godišnjak, koji je na početku svoje trenerske karijere učio od Miroslava Ćire Blaževića.

Inače, to je Daliću već treće takvo priznanje. Prije četiri godine izabran je za najboljeg trenera prvenstva Saudijske Arabije, a koncem prošle godine dobio je i nagradu za najboljeg trenera u kalendarskoj 2014. godini.

„Naravno da sam sretan i ponosan, jer nije lako među domaćim stručnjacima, koji su uvijek malo 'osjetljiviji' na strance, osvojiti takvo priznanje“

Zlatko DalićCitat


U svibnju ove godine sa svojim Al Ainom, iz istoimenog grada koji se nalazi blizu granice s Omanom, osvojili ste njegov prvi naslov prvaka.

Prije godinu dana došao sam u Al Ain i napravio sam dobre rezultate s tim malim klubom. Osim toga, svojim radom uspio sam pokrenuti neke stvari. Odmah po dolasku napravili smo veliki rezultat u azijskoj Ligi prvaka, gdje smo stigli do polufinala. Potom smo u novoj sezoni uzeli naslov prvaka, moj prvi. Nažalost, to se sve dogodilo tri kola prije kraja natjecanja pa su se dečki malo opustili.

Kažete 'nažalost', jer vrlo brzo ispali ste u ovogodišnjem natjecanju Lige prvaka, i to već u osmini finala.

Da. I to kao jedina momčad koja u azijskoj LP nije poražena. Čak i u toj osmini finala ispali smo zbog većeg broja primljenih golova u gostima (u uzvratu protiv Al Ahlija bilo je 3:3, op.a.). I tu je došlo do malog razočaranja, ali odlučio sam ugovor odraditi do kraja. A to znači još godinu dana.

Kako podnosite velike vrućine kakvih u Hrvatskoj baš i nema?

Ovdje je preko dana oko 45°C, što znači da se teško živi. I zato imamo treninge tek oko 23 sata navečer. Osim toga, još traje ramazan, pa bi bilo neljudski tjerati igrače gladne i žedne da vježbaju po tim vrućinama. Ovog petka, pak, ramazan završava pa ćemo krenuti na put u Austriju, gdje ćemo se pripremati 20-ak dana.

(U sklopu tih priprema Dalićevu će momčad testirati i engleski Hull City, ali i katarski Al Sadd u koji je prešao legendarni Barcin veznjak Xavi Hernandez.)

Ima li kakvih promjena u momčadi, osim što vam je otišao najbolji igrač Asamoah Gyan?

Otišao je, ali svjesno smo ga pustili. Došla je dobra ponuda iz Kine i morao sam donijeti odluku. No nećemo biti ništa slabiji. Došao nam je Nigerijac Emenike iz Fenerbahčea te Nizozemac Ryan Babel. Iskreno, ja bih možda i doveo nekog od hrvatskih igrača, no domaći inzistiraju na zvučnim imenima iz engleske lige. Pa makar tamo i ne igrao neku važnu ulogu. Eto, to je glavni razlog…

Kad već ne uspijevate 'progurati' hrvatske igrače, barem ste doveli naše stručnjake?

Istina. Uz mene je ovdje dr. Jurica Rakić, potom tri fizioterapeuta Oršulić, Jamnić i Polonio te kondicijski trener Frane Leko. Tu je i Borimir Perković, koji vodi U-21 reprezentaciju, a bio je s nama i Dražen Ladić, ali on se ipak odlučio ranije vratiti kući.

Dakle, društvo imate, ali obitelj vam sigurno nedostaje?

Naravno, no nije da se ne vidimo. Bio sam u lipnju u Hrvatskoj, u Varaždinu. A osim toga i oni, posebice supruga, često dođu k meni. To je svakako najljepše društvo.

Pratite li hrvatsku ligu? Prvo kolo ponudilo je nekoliko iznenađenja...

U principu sam posve posvećen poslu ovdje. Ali da, znam, Dinamo i Hajduk su remizirali, baš kao i Rijeka s Interom. Osijek je pobijedio u gostima. Nezgodna su ta prva kola, posebice kada si domaćin a prvenstvo želiš otvoriti pobjedom. Burić će, vjerujem, napraviti dobar posao s Hajdukom i očekujem da napokon imamo zanimljivo i izjednačeno domaće natjecanje', zaključio je Zlatko Dalić, koji se trenutačno na svjetskoj rang-listi nogometnih stručnjaka nalazi na 194. mjestu. A od hrvatskih stručnjaka ispred njega samo je Slaven Bilić, na 59. mjestu.