INAUGURACIJA VELIKANA

'Naš' Joe Sakic primljen u Kuću slavnih

13.11.2012 u 10:15

Bionic
Reading

Joe Sakic, jedan od najvećih hokejaša svih vremena, primljen je u Kuću slavnih. Sve svoje uspjehe ostvario je samo s jednim klubom, Quebec Nordiquesima, koji su kasnije prodani u SAD i zvali su se Colorado Avalanche, te kanadskom reprezentacijom kojoj je bio i kapetan

Hokejaška Kuća slavnih u Torontu dobila je u ponedjeljak četvoricu novih članova - Joea Sakica, Matsa Sundina, Pavela Burea i Adama Oatesa.

Joe Sakic (43), Kanađanin hrvatskog porijekla, s reprezentacijom je osvojio olimpijsko zlato u Salt Lake Cityju 2002. postigavši u finalu po dva gola i dvije asistencije u pobjedi Kanade nad SAD-om 5:2, a s Coloradom Stanley Cup 1996. i 2001. U karijeri je u regularnom dijelu NHL sezone ostvario čak 1.641 bodova ostvarenih u 1.378 utakmica (625 golova, 1.016 asistencija), a k tome dodao i 172 utakmice u doigravanju, u kojima je ostvario 188 bodova (84 golova, 104 asista).

'Stojeći ovdje danas osjećam se blagoslovljen. Zaista je privilegija biti dio ove skupine velikana', kazao je na inauguraciji u Kuću slavnih 'naš' Joe Sakic i zatim se posebno zahvalio ljudima iz Quebeca:

'Vi ste vjerovali u mene i što je najvažnije, omogućili mi da ostvarim svoj dječački san. Hvala vam. Hvala i mojim roditeljima kojima katkad nije bilo lako, no uvijek su pronašli način kako da mi pomognu i osiguraju da igram hokej.'


Šveđanin Mats Sundin (41) je osvojio olimpijsko zlato u Torinu 2006., a najveći je dio NHL karijere proveo u Torontu čiji je najbolji strijelac i najučinkovitiji igrač svih vremena (420 pogodaka, 987 bodova).

Rus Pavel Bure (41) iza sebe ima olimpijsko srebro iz Nagana 1998. i broncu iz Salt Lake Cityja, a u NHL ligi je godinama pružao briljantne igre u dresovima Vancouvera, Floride i New York Rangersa. Osim po fantastičnim prezentacijama na ledenoj plohi, Bure je svojedobno punio i stranice raznih svjetskih tabloida vezom s lijepom Anom Kurnjikovom.

Kanađanin Adam Oates (50) je, pak, sa 1.079 asistencija peti na ljestvici svih vremena NHL lige. U NHL-u je igrao u Detroit Red Wingsima (1985.), St. Louis Bluesu, Boston Bruinsima, Washington Capitalsima, Philadelphia Flyersima i Anaheimu, a karijeru je zaključio u Edmonton Oilersima 2004. godine.