posljedice rasističkog ispada

Nakon velikog skandala 'padaju glave' u Bugarskoj: Premijer zatražio hitnu ostavku predsjednika Saveza

15.10.2019 u 13:07

Bionic
Reading

Bugarski premijer zatražio je ostavku predsjednika tamošnjeg nogometnog saveza nakon što su kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2020. protiv Engleske obilježili rasistički ispadi

Bugarski premijer Boïko Borissov je u utorak zatražio "hitnu ostavku" predsjednika Bugarskog nogometnog saveza Borislava Mihajlova nakon što su u ponedjeljak kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2020. protiv Engleske obilježili rasistički ispadi.

"Neprihvatljivo je da Bugarsku, jednu od najtolerantnijih zemalja na svijetu, povezuju sa ksenofobijom dok u njoj u miru žive ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti", napisao je na svom Facebook profilu predsjednik bugarske vlade nakon utakmice u kojoj je Bugarska visoko poražena od Engleske (0-6).

Također je naredio prekid svih veza, pa i financijskih, s Bugarskim nogometnim savezom nakon tog "sramotnog poraza" dok Mihajlov ne podnese ostavku. Od dolaska Mihajlova na čelo Bugarskog saveza 2005. godine reprezentacija se nije plasirala ni na jedno veliko natjecanje.

U ponedjeljak Mihajlov nije reagirao na poraz niti je osudio rasističke ispade ni nacističke pozdrave bugarskih navijača, a stadion je napustio prije kraja utakmice.

Jedan dio navijača na stadionu Vassil-Levski u Sofiji vrijeđao je tamnopute reprezentativce Engleske Tyrona Mingsa, Marcusa Rashforda i Raheema Sterlinga.

Engleski nogometni savez je zatražio od UEFA-e "hitnu istragu" podsjećajući da "nije prvi put da su engleski igrači bili predmet takvih napada".