užas na otoku

Nakon ovih stravičnih podataka cijela se zemlja srami; kad Engleska izgubi, raste nasilje u kući...

15.07.2021 u 15:22

Bionic
Reading

Žrtve obiteljskog nasilja pozvane su da pozovu dobrotvorne udruge za podršku nakon poraza Engleske od Italije u finalu Eura 2021. u nedjelju navečer

Dobrotvorne udruge za obiteljsko nasilje Ženska pomoć i Utočište obratile su se svima koji su pretrpjeli eskalirano nasilje u svojim domovima nakon što su milijuni ljudi u Velikoj Britaniji gledali poraz svoje nogometne reprezentacije.

Obje dobrotvorne organizacije rekle su da broj prijavljenih slučajeva zlostavljanja u obitelji raste nakon nogometnih utakmica, a studija sa Sveučilišta Lancaster sugerira da nasilje najviše naraste kad Engleska izgubi!

'Nogomet ne uzrokuje nasilje u obitelji - uzrokuju ga nasilnici koji odluče primijeniti silu i kontrolu nad svojim žrtvama' rekla je Izvršna direktorica Ženske pomoći Farah Nazeer i dodala:

'Znamo da se broj prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja povećava u danima nogometnih utakmica. Povećana konzumacija alkohola i snažne emocije povezane s nogometom mogu uzrokovati povećanje postojećeg nasilja, težine i učestalosti.'

Izvršna direktorica Utočišta Ruth Davison složila se da nogometni turniri 'pogoršavaju već postojeće nasilno ponašanje' i poručila žrtvama da 'nisu same'.

'Tijekom cijelog Eura naša poruka ženama i djevojkama koje su izložene nasilju u obitelji bila je jasna: 'Niste sami, Utočište je tu za vas', kaže Ruth Davison i napominje:

  • +86
EURO 2020, finale: Italija - Engleska Izvor: EPA / Autor: Laurence Griffiths / POOL

'Bez obzira na to tko pobjeđuje, a tko gubi u nogometu, obiteljsko zlostavljanje je sustavno, namjerno ponašanje i događa se tijekom cijele godine.'

Do toga dolazi nakon što je istraživanje Centra za ekonomske izvedbe pri Londonskoj školi ekonomije sugeriralo da nogometne utakmice povećavaju rizik od viktimizacije zbog nasilja u obitelji.

Otkrilo je da iako se nasilje u obitelji smanjuje tijekom dvosatnog razdoblja utakmice, zlostavljanje počinje rasti nakon toga i taj učinak doseže vrhunac između 10 i 12 sati kasnije.

Studija istraživača Sveučilišta Lancaster iz 2013. godine također je otkrila da je obiteljsko nasilje poraslo za 26 posto kad je Engleska pobijedila ili izjednačila, a za 38 posto kad su izgubili.