PRAVI UŽAS

Nakon ovakvog izvješća, Hrvatska se crveni od srama

19.12.2016 u 18:52

Bionic
Reading

U okviru projekta 'Izravna prevencija navijačkoga nasilja' promatrači HHO-a pratili su utakmice 20. kola MAXtv Prve lige, a najviše posla su imali na derbiju na Poljudu između Hajduka i Dinama

Nažalost, uobičajeno je kako najveći hrvatski derbi ne može proći bez ružnih scena na tribinama te skandaloznih uzvika i skandiranja. Izvješće Hrvatskog helsinškog odbora prenosimo u cijelosti:

HNK HAJDUK – GNK DINAMO 0:1
Utakmica HNK Hajduk – GNK Dinamo odigrana je 17. prosinca 2016. u 15 sati na gradskom stadionu Poljud u Splitu pred oko 14.000 gledatelja, od čega oko 5.000 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk) te oko 200 pripadnika navijačke skupine Bad blue boys (GNK Dinamo). Gotovo svi navijači BBB-a tijekom utakmice držali su ispred sebe transparent sa prekriženom glavom Zdravka Mamića.

Torcida je početkom utakmice izvjesila zastavu zastavu Hrvatskih Obrambenih Snaga (HOS), paramilitarne, a kasnije priznate vojne postrojbe tijekom Domovinskog rata 90-ih godina. Na zastavi veličine 4x4 vidio se i sporni natpis iz Pavelićeve NDH "Za Dom Spremni". Zastavom su mahali tijekom cijele utakmice.

Od početka utakmice do njenog kraja bilo je vidljivo da ona nije samo kulminacija u prvenstvu zbog susreta vječitih rivala, već da je bila i kulminacija divljaštva, rasizma i šovinizma.

Od 4'-8' Torcida skandira "mrzim Dinamo, srpsko ime to", zatim u 9' i 10' "purgerske pičke", pa u 10' i 11' pjesmu "...i purgera i riječana i šakama i nogama, sve za našeg Hajduka". A od 16' do 18' "ubi purgera", što po međunarodnim standardima i pravilima UEFA-e slovi kao regionalni šovinizam.

U 18' Torcida skandira "Srbe na vrbe", a u 21' ustaški pozdrav "Za dom – spremni", te potom 22' "ubi, ubi srbina".

U 37', nezadovoljni odlukom suca skandiraju "cigane, cigane", te od 40' do 41' ponovo skandiraju "gazi, gazi purgera". U 42' Torcida pjeva prepjev pjesme – Viskoke peći na način: "Visoke peći, potpaljujem ja; dva reda koksa, četiri purgera; purger se dere aaaaaaaa; bit ce pečenja, radujem se ja".


Od 43' do kraja poluvremena Torcida navija "mrzim Dinamo". Pred kraj prvog poluvremena izvjesili su natpise "protiv lopova i mafije za jaču ligu zakonom o sportu" te "bratimljenje nije opcija" i "protiv jugoslavenske lige“ kao reakciju na najavu mogućeg osnivanja lige na nivou bivše Jugoslavije.

BBB su tijekom prvog poluvremena navijali i podržavali svoj klub, osim 18' kada skandiraju "tovarske pičke", a potom u 44' sa "Mamiću cigane".

U drugom poluvremenu navijači Torcide su u nekoliko navrata organizirali bakljade. U 48' Torcida aktivira jednu dimnu signalnu baklju i 3 bengalke; 49' i 50' 20-tak dimnih signalnih baklji uz cijelu južnu ogradu sjeverne tribine), a krajem poluvremena(82' – 84' ) sa 50-tak tzv. bengalki. Sudac je nakon što su 3 baklje bačene na teren, ali i zbog dima nakratko prekinuo utakmicu. U 57' zapaljena je I bačena jedna dimna naprava, a u 79' je također jedna bengalka bačena na teren.

U 62' Torcida skandira "HNS pederi, nogomet ste sjebali” i nakon toga u 63' "jebo vas Mamić". Od 73' do 74' skandiraju "purgerske pičke", a u 81' "Mamiću srbine čakija ti ne gine". Zbog kratkog prekida utakmice nadoknada nakon 90' je trajala 7'. U nadoknadi Torcida skandira od 1' do 4' "jebem te Dinamo", a nakon što je pao odlučujući gol - od 5' "gazi, gazi purgera".

BBB su u 47' i 73' aktivirali dimne baklje, a u 82' zapalili desetak stolica. Prilikom slavlja u 5' i 6' sudačke nadoknade vikali su "tovarske pičke", a zatim "ubi, ubi tovara".

Splitska je policija u subotu prije, za vrijeme i nakon utakmice privela ukupno 36 osoba, a pri tomu je pronađeno i oduzeto 184 komada pirotehničkih sredstava. Iz PU je priopćeno kako su osobe privedene zbog prekršaja Zakona o spriječavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i ostalih prekršaja.

HNK Rijeka – NK Istra 1961. 1:0

Utakmica 20 kola Prve HNL odigrana u subotu 17. prosinca 2016. u 17.15 sati na stadionu Rujevica pred više od 3.500 gledatelja među kojima je bilo oko 800 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka) i tridestak članova Demona (navijačka skupina NK Istre 1961.).

Utakmica je odigrana u sportskom u duhu , a navijalo se korektno. Za bilježili smo i nekoliko nesportskih ispada. U 13. minuti Armada skandira "Istarske pičke", a Demoni im odgovaraju sa "Jugoliga". U 42. minuti Demoni kratko uzvikuju "Kukavice, Cigani", a Armada u 62. minuti pali dvije bengalke.

NK Inter-Zaprešić - NK Osijek 2:2
Utakmica 20. kola MAXtv Prve HNL odigrana je 16. prosinca2016. u 18 sati na stadionu ŠRC Zaprešić u Zaprešiću pred oko 150 gledatelja. Utakmica je odigrana u mirnom tonu bez navijačkih ispada.