17. Sportske igre mladih

Najveća sportska amaterska manifestacija

11.07.2013 u 15:02

Bionic
Reading

U srijedu su na splitskoj Rivi svečano otvorene 17. Sportske igre mladih

Najveća sportska amaterska manifestacija u prošloj je godini okupila 83.374 sudionika, a iako je osnovana 1996. u Splitu, ceremonija otvaranja prvi se put dogodila u gradu pod Marjanom.

'Čast mi je što je grad Split, najsportskiji grad na svitu domaćin ove godine', rekao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i dodao kako ja sport po njemu prvenstveno odgoj. No, natjecateljima je poručio kako im osim dobrih rezultata želi i što više vremena za kupanje i uživanje u Splitu.

Izaslanik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Darko Vučić naglasio je kako Vlada Republike Hrvatske koja je i ove godine pokrovitelj Igara oduvijek podržava ovu manifestaciju kako bi poprimila još veći i još ozbiljniji karakter.

Na otvaranju Igara bili su pristuni i pokrovitelji bez kojih kako je rekao Predsjednik Organizacijskog odbora Sportkih igara mladih Zdravko Marić ne bi bilo moguće dovesti pet tisuća djece na finalna natjecanja u Split, a čestitkama na dosadašnjim uspjesima pridružio se i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

Najzanimljiviji dio ceremonije bio je dolazak turističkog vlaka koji je doveo košarkaše KK Splita, nogometaše Hajduka i RNK Splita sa svojim trenerima, splitske odbojkašice te glumce Ornelu Vištica, Arijanu Čulina i Filipa Radoša. Svi zajedno upalili su plamen, a u prigodi otvaranja ovih je dana stigla i još jedna podrška Igrama. Predsjednik EU parlamenta Martin Schulz poručio je kako je oduševljen što će Igre okupiti tako veliki broj mladih ljudi iz cijele Europe, uključujući ih u različite sportske aktivnosti pružajući sjajnu priliku da se izgrade novi odnosi i veze:

'Zbog toga dodijeljujem visoko pokroviteljstvo Europskog parlamenta Sportskim igrama mladih', dodao je Schulz i time otvorio novu stranicu Sportskih igara mladih.

Otvorene 17. Sportske igre mladih