I TA OPCIJA JE MOGUĆA

Najgori mogući scenarij za hrvatske košarkaše; propada spektakl u Splitu i ostaju bez ikakve šanse za Olimpijske igre u Tokiju

18.03.2020 u 16:54

Bionic
Reading

FIBA je izvijestila nacionalne saveze da, s obzirom na najnoviji razvoj situacije u vezi pandemije virusa COVID-19 i uputa švicarske Vlade, odgađa izvlačenje skupina za Olimpijske igre koje se trebalo održati u petak, 17. ožujka u Kući košarke ‘Patrick Baumann’ u švicarskom Miesu

Izvlačenje se najprije trebalo održati u Tokiju, no zbog prvobitnog izbijanja epidemije u Aziji, premješteno je u Švicarsku gdje je ujedno i sjedište FIBA-e. O novom datumu izvlačenja FIBA će odlučivati naknadno.

Zasad još nisu upitne kvalifikacije koje su na rasporedu od 23. do 28. lipnja, a jedan od turnira će se igrati u Splitu. Hrvatska će imati za suparnike Tunis i Brazil izbornika Ace Petrovića, a u drugoj skupini, koja se također igra u Splitu, snage će odmjeriti Njemačka, Rusija i Meksiko.

Kako pišu Tuttosport i Sportando, FIBA, iako još ne razmišlja o otkazivanju kvalifikacijskih turnira, mora biti spremna i na takav mogući scenarij. U tom slučaju prednost će dati plasmanu sa Svjetskog prvenstva, a ne poretku sa svjetske ljestvice.

To bi značilo da bi uz Japan, Nigeriju, Argentinu, SAD, Iran, Francusku i Španjolsku nastupile Srbija, Češka, Poljska i Litva.

U tom bi slučaju Hrvatska ostala bez nastupa na Igrama, koje bi pokušala izboriti putem turnira u Splitu.

  • +9
Hrvatska - Švedska, kvalifikacije za Eurobasket Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL