CIES objavio

Ovo je lista momčadi čiji igrači vrijede najviše milijuna; Liverpool se našao na vrhu, a mnoge je iznenadila pozicija Juventusa

18.03.2020 u 12:30

Bionic
Reading

Usprkos pandemiji koronavirusa, koja je paralizirala sport u cijelom svijetu, kao što je običaj Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je listu najvrjednijih nogometnih momčadi Europe

Iako su nacionalna prvenstva trenutačno stopirana, te nitko ne zna datum kada bi se mogla nastaviti, kada se pogledaju lige petice na vrhu je Liverpool, aktualni prvak Europe tj. osvajač Lige prvaka u sezoni 2018/19.

Prema najnovijem istraživanju CIES-a (Međunarodnog centra za sportske studije) Liverpool, koji predvođen trenerom Jurgenom Kloppom uvjerljivo vodi u Premier ligi i lovi titulu prvaka nakon punih 30 godina, ukupno s igračima kao što su Mohamed Salah, Sadio Mane, Trent Alexander-Arnold i ostali vrijedi milijardu i 405 milijuna eura.

>> Šok i nevjerica u Liverpoolu; čak 30 godina čekali su na ovo, iza njih je savršena sezona, a sada će ostati bez svega!

Odmah nakon Liverpoola na listi se našao prošlogodišnji pobjednik Premier lige Manchester City čija je momčad procijenjena na milijardu i 361 milijuna eura, a na trećem mjestu našla se Barcelona, momčad predvođena ponajboljim nogometašem svih vremena Lionelom Messijem, koja vrijedi milijardu i 170 milijuna eura.

Očekivano, odmah iza Barcelone našao se njihov najveći rival, Real Madrid, čija je momčad procijenjena na milijardu i sto milijuna eura.

Nakon Real Madrid slijedi Chelsea čija je momčad procijenjena na milijardu i osam milijuna eura, a odmah iza njih s vrijednošću od milijardu i sedam milijuna eura smjestila se momčad Manchester Uniteda.

Zanimljivo je kako moćne momčadi kao što su francuski PSG (979 milijuna eura) i Atletico Madrid ( 836 milijuna eura) – prvak Europe iz 2016. godine, nisu uspjeli probiti čarobnu granicu od milijardu eura.

Dodajmo još kako se među deset najvrjednijih nogometnih momčadi našao i talijanski Juventus (783 milijuna eura) koji je tijekom stanke zbog pandemijie koronavirusa ponudio produženje ugovora Cristianu Ronaldu.

Lista klubova čiji igrači imaju najveću vrijednost

  • Liverpool – 1,405 milijardu eura
  • Manchester City – 1,361 milijardu eura
  • Barcelona – 1,17 milijardu eura
  • Real Madrid – 1,1 milijardu eura
  • Chelsea – 1,08 milijardu eura
  • Manchester United – 1,07 milijardu eura
  • PSG – 979 milijuna eura
  • Atletico Madrid - 836 milijuna eura
  • Tottenham Hotspur - 787 milijuna eura
  • Juventus - 783 milijuna eura