POSLJEDNJI ULTIMATUM

Najgori mogući scenarij postaje realnost? I hrvatski olimpijac bio je žrtva te sramote!

06.02.2018 u 16:38

Bionic
Reading

Međunarodni olimpijski odbor ozbiljno prijeti izbacivanjem boksa s Olimpijskih igara 2020. koje se održavaju u japanskom Tokiju. Razlog je velika istraga radi kontroverzi koje se već godinama vežu uz nadležna boksačka tijela na najvišoj razini (AIBA – Svjetska boksačka federacija), kao i zbog mogućeg namještanja mečeva na Igrama u Rio de Janeiru 2016. godine

Odbor, naime, nije zadovoljan izvještajem koje je AIBA poslala, a tiče se skandaloznih sudačkih odluka iz Rija i općenito čitavog niza kontroverzi koji se vežu uz AIBU i njezine čelnike. Zatražen je dodatni izvještaj koji bi trebao stići na adresu MOO-a do 30. travnja, kako bi MOO ponovno mogao razmotriti uvrštavanje boksa na ove dvije “Olimpijade”.

'MOO zadržava pravo ponovno sagledati uključivanje boksa u program Olimpijskih igara za mlade u Buenos Airesu 2018. i Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine', stoji u priopćenju koje je MOO poslao medijima prije dva dana.

AIBA je odmah odgovorila svojom izjavom za medije…

'Ova odluka je vrlo razočaravajuća za AIBU, jer smo se nadali da će Izvršni odbor MOO-a razumjeti da ovaj proces zahtjeva više vremena kako bi se sve predviđene mjere provele u djelo', stoji u priopćenju, a prenosi Fight Site.

Predsjednik Izvršnog odbora MOO-a Thomas Bach je rekao novinarima kako je od AIBA-e zatraženo da dostavi dodatne informacije oko optužbi na svoj račun. One glase da su boksački mečevi u Rio de Janeiru bili namještani, a da je grupa sudaca poslana kući u pola Igara zbog pritiska javnost, a radi velikog broja kontroverznih i gotovo bizarnih odluka koje su oštetile mnoge olimpijce.

'I dalje istražujemo ovaj problem. Želimo da nam daju objašnjenje koje će biti zadovoljavajuće. Iznimno smo zabrinuti zbog ljudi koje vode AIBA-u', izjavio je Bach.

A 'ti ljudi' koje Bach spominje su i Gafur Rakhimov, privremeni novopečeni predsjednik AIBA-e koji je nedavno došao na svoju funkciju, a kojeg mediji opisuju kao jednog od najnotornijih uzbekistanskih kriminalaca. SAD mu je zamrznuo svu imovinu na svom teritoriju jer njihove tajne službe vjeruju da je Rakhimov involviran u međunarodnu trgovinu heroinom.

  • +4
Hrvoje Sep - Michel Borges Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Rakhimov je 'na vlast' u AIBA-i stigao nedavno nakon što je na tom mjestu zamijenio također privremenog predsjednika Talijana Franca Falcinellija. On je, pak, u studenom naslijedio dugogodišnjeg kontroverznog predsjednika Wu Ching-Kuoa, koji je morao otići radi čitavog niza skandala u AIBA-i.

'Naša poruka Međunarodnom olimpijskom odboru i čitavom svijetu boksa jest da AIBA okreće novu stranicu te namjeravamo demonstrirati našu odgovornost svim nacionalnim savezima te želimo pokazati koliko smo predani sportu koji volimo', izjavio je kontroverzni Rakhimov prošlog tjedna nadajući se da će MOO donijeti drugačiju odliku.

Podsjećamo da je boksačko natjecanje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. izazvalo nezapamćen skandal. Velik broj boksača je sramotno pokraden, a među njima je bio i naš Olipmijac Hrvoje Sep. On je 'nasilno zaustavljen' na drugoj prepreci turnira u meču protiv domaćeg boksača Michaela Borgesa iako je bio bolji u tom dvoboju. Nažalost, njegov slučaj nije bio izoliran pa je radi pritiska javnosti AIBA usred olimpijskog turnira potjerala šestoricu sudaca kući.

Ukoliko boks ne bude dio Olimpijskih igara u Tokiju, bit će to prvi put u povijesti nakon Igara u švedskom Stockholmu 1912. godine. Tada je taj sport bio zabranjen u toj zemlji pa nije mogao biti u programu…