ČETVRTI SLUČAJ

'Nacionalna' finala: I Njemačka ušla među velike

25.05.2013 u 16:33

Bionic
Reading

Bayern i Borussia će večeras na Wembleyu odlučiti pitanje novog klupskog europskog nogometnog prvaka i bit će to četvrti slučaj u povijesti Lige prvaka da finalisti dolaze iz iste zemlje

Kako i gdje gledati Ligu prvaka

Osim na MAXtv-u (Arenasport), utakmice Lige prvaka možete gledati i na pay per view online servisu Match.tportal.hr. Članovi communityja Tribina.hr imat će prilike prijenose utakmica pratiti u sklopu tog community portala.

Korisnici usluge MaxTV To Go (usluga web & mobile) također ih mogu gledati na svom mobilnom uređaju ako se u trenutku dok traje utakmica nalaze na putu. Više informacija potražite OVDJE.

Čak i relativno malo, obzirom da su bili slučajevi da ista zemlja daje i po tri polufinalista, ali njemački B&B upisat će četvrti slučaj nacionalnog finala u povijesti ovog prestižnog natjecanja.

2000: Real - Valencia 3:0

Prvi slučaj zabilježen je 1999. kada je Bayern u polufinalu ostao usamljen među Španjolcima i kada ga je Real izbacio ostalo je vidjeti može li barcelona 'čudom' u finale. iako su dobili sa 2:1 barca je ostala u čekaonici, jer je Valencia iz prvog susreta donijela prednost 4:1 i na Stade de France putovali su Real i Valencia.

Nije to bilo pretjerano zanimljivo finale obzirom da je Del Bosqueov Real dominirao i slavio sa 3:0, a finale je posebno i jer je to bio prvi trofej Del Bosquea koji je kasnije žario i palio sa španjolskom reprezentacijom.

Najljepši trenutak bio je volej Stevea McManamana koji je tako postao prvi Englez koji je postao prvakom Europe s nekim inozemnim klubom.


2003. Milan - Juventus 0:0 (3:2)

Tri godine kasnije Real je u polufinalu bio 'uljez' među talijanskim trojcem, a njihov put u polufinalu zaustavio je Juventus nakon pobjede 3:1 u Torinu. Drugi polufinale ostalo je do danas 'najnezasluženiji pošteni prolaz ikada' obzirom da je Milan prošao Intera na račun gola u gostima. Podsjetimo, oba dvoboja, logično je, odigrana su na San Siru.

Finale u Manchesteru je donijelo šahovsku trenersku bitku, a upamćen će ostati i poništeni gol Ševčenka zbog kretanja Rui Coste u zaleđu. Snimka je pokazala da se Portugalac micao od lopte, ali sučeva odluka ostala je na štetu Milana. U nastavku su stative pogađali Conte i Pirlo, a tijekom serije penala Dida je obranio tri udarca, a Buffon dva i Milan je uzeo novi naslov. Zanimljivo je da je svih pet obrana prethodilo nedozvoljeno 'izlaženje' vratara s gol linije, ali sudac nije mario. Igor Tudor je igrao za Juventus do 42. minute kada je morao izaći zbog ozljede, a gol za pobjedu potpisao je Clarence Seedorf koji je tako postao i do danas je jedini igrač koji je ovo natjecanje osvajao s tri (Ajax, Real) različita kluba.


2008. Man. United - Chelsea 1:1 (7:6)

Opet je polufinale naznačilo 'nacionalnu' završnicu, obzirom da su među četiri bili ostali Barcelona i Englezi. Barcelonu je jedinim golom u dvobojima s Unitedom eliminirao Paul Scholes, a Chelsea je prošao nakon drame protiv Liverpoola kojega je izbacio nakon tri gola viđena u produžetku uzvrata.

Engleski finale u Moskvi otvorio je pogodak Cristiana Ronalda, no Lampard je, niti mjesec dana nakon što mu je umrla majka, u 45. minuti izjednačio i do kraja produžetaka (stative Drogbe i Lamparda) golova više nije bilo. Počela je lutrija udaraca s bijele točke po teškoj kiši i u prve četiri serije neprecizan je bio samo Cristiano Ronaldo. Tako je u drugom penalu pete serije na kreč loptu namjestio kapetan Chelseaja John terry koji je imao - meč loptu. No, prilikom udarca se poskliznuo i pogodio stativu, a dvije serije kasnije Van der Sar je pročitao udarac Anelke i Unitedu donio treći naslov europskog prvaka. Chelsea je svoj prvi morao čekati nove četiri godine.