PROBLEMI 'MEDVJEDA'

Naci ekipa sramoti i klub(ove) i državu

28.02.2012 u 14:45

Bionic
Reading

Pojava nekoliko tipova obrijanih glava i s naci obilježjima na jaknama u Znojmu upalila je alarm u Medveščaku. Pojava takvih navijača na tribinama u Hrvatskoj relativno je rijetka, no u Europi je ipak sve češća

Ksenofobija, rasizam, ikonografija zla, to je nešto u čemu malo tko u Hrvatskoj uživa. Premda smo svjedoci rasističkih urlika s nogometnih tribina, valja ipak priznati da je takvih majmunarija prilično malo na domaćim sportskim borilištima, a i kad se dogode ekscesi takvog tipa, mahom cijela javnost - od medija i političara, do 'normalnih' navijača i sportaša - takve scene oštro osudi. No dolazak nekolicine navijača Medveščaka u Znojmo, na posljednju četvrtfinalnu utakmicu Ebela prošle nedjelje, ipak je podigla tenzije više nego bi se to možda moglo očekivati.

Iako pripadnost BBB-ovcima još nije službeno potvrđena, nekolicina kibica u jaknama s Dinamovim obilježjima i prepoznatljivim naci orlom iznad grba 'modrih' aktivno je pratila sraz 'orlova' i 'medvjeda' i premda dečki nisu napravili nijedan incident, oglasio se alarm za uzbunu. Medveščak se već godinama vrlo uspješno bori protiv svakog nasilja, bilo onog na tribinama, bilo u školama, i savršeno je jasno da je oštra izjava kluba poslana medijima savršeno na mjestu.

'KHL Medveščak još jednom ističe da navijanje za 'medvjede', a koje sadrži bilo koji oblik nasilja ili diskriminacije, kao i bilo koji oblik veličanja fašističkih, nacističkih i drugih simbola totalitarnih ideologija ili promicanju rasizma i ksenofobije nije niti će ikada biti prihvatljivo, dok će akteri istoga biti istoga trenutka udaljeni s utakmica i događanja Medveščaka te prijavljeni nadležnim institucijama. Klub zahvaljuje svim svojim navijačima na potpori koju pružaju u svim akcijama protiv svih oblika nasilja i diskriminacije', stoji među ostalime u spomenutom priopćenju.

Činjenica je da su se i navijači Medveščaka javno ogradili od spomenutih ljudi iz Znojma, pa je tako najveća skupina kibica, okupljena na Facebooku pod nazivom Ujedinjeni navijači Medveščaka, itekako oštro osudila naci simbole. Čak ne treba sumnjati da će i sami navijači ubuduće prijavljivati slične ekscese redarskim službama ili policiji tijekom utakmica kako bi izbjegli sramotu eventualnog povezivanja takvih i sličnih ideologija s njima.

Dok u Hrvatskoj rasizam ili veličanje nacističkih ili fašističkih ideologija nije u porastu, nego je sve na nekoj razini incidenta, u Europi se događa upravo suprotno. Češka, Poljska, Njemačka i Rusija samo su neke od država u kojima takvi pokreti imaju sve veću važnost i, što je najgore - sve više sljedbenika. Nevjerojatno, ali čak i u Izraelu postoji takva ilegalna skupina, a povezuje se s nogometnim navijačima! Je li stoga slučajnost da su se baš u češkom Znojmu pojavili dečki s naci orlom na jakni zasad možemo tek nagađati, no uvjereni smo da se tako nešto u zagrebačkom Domu sportova jednostavno ne može dogoditi.