NE PROPUSTITI

Na F1 utrci u Barceloni moguća i velika iznenađenja!

07.05.2014 u 10:47

Bionic
Reading

Ovaj vikend vozi se peta utrka sezone Formule 1, Velika nagrada Španjolske. Nakon tri tjedna pauze možemo očekivati Red Bull i Ferrari bliže Mercedesu, a samim time i novu uzbudljivu utrku koju ne bi valjalo propustiti

Velika nagrada Španjolske vozi se od samih početaka Formule 1, a od 1991. godine redovito joj je domaćin Barcelona. Riječ je o stazi koja je jako dobro poznata svim vozačima, s obzirom da su se na njoj prošlih godina održavala mnoga predsezonska testiranja tako da ne bi trebalo biti mnogo nepoznanica što se tiče podešavanja bolida.

Gledajte Formulu 1!

Sve slobodne treninge, kvalifikacije te sve nedjeljne utrke gledajte na MAXtv-ovom kanalu, MAX GP! Utrke možete gledati i putem MAXtv To Go i Pay-Per-Day usluge te na online servisu match.tportal.hr. MAX Auto Moto paket možete kupiti OVDJE.

Barcelona je 'kraljevstvo' Michaela Schumachera. Veliki Nijemac ovdje je pobijedio čak šest puta, od toga četiri u nizu u doba svoje i Ferrarijeve dominacije od 2001. do 2004. godine. Dobar je ovdje uvijek bio i Mika Hakkinen, koji je slavio s McLarenom tri puta, Nigel Mansell i Kimi Raikkonen dvaput, kao i lokalni junak Fernando Alonso od kojeg se mnogo očekuje i ove godine.

Utrka u Barceloni znala je ponuditi velika iznenađenja i impresivne vozačke predstave. Schumacherova pobjeda 1996. godine po kiši u tada slabašnom Ferrariju s gotovo cijelim krugom prednosti vjerojatno je najbolja ikad viđena na ovoj stazi. Najveće iznenađenje svakako je jedini trijumf u karijeri Pastora Maldonada, koji je 2012. godine slavio ovdje s Williamsom.

'Circuit de Catalunya' dugačka je 4.6km, s najboljim mjestom za pretjecanje upravo u prvom zavoju, u kojem zna biti sudara na samom startu utrke, ali i poslije. Iznimno atraktivni su i brzi zavoji 3 i 4, u kojima su se prošlih godina Grosjean i Alonso proslavili pretjecanjima vanjskom putanjom.


Slijedi središnji dio staze, a onda nakon zavoja broj 9 ravni dio pa najteži zavoj na utrci, koji se prolazi sa 75km/h. Završni ritmični dio kruga renoviran je zadnjih godina i ubačen je dvostruki zavoj, kroz koji je dobar prolazak krucijalan za eventualni napad na startno-ciljnoj ravnini.

Barcelona ima dvije DRS zone, na startno-ciljnoj ravnini i poslije zavoja broj 9. Poznata je kao staza na kojoj je teško prestizati, no prošle godine bilo je dosta uspješnih napada ovdje. Pirelli je pripremio za ovu utrku tvrde i srednjetvrde gume, a što se vremenskih uvjeta tiče, kišne utrke ovdje su rijetkost i dugo se pamte. Ove godine prognoza kaže da nas čeka sunčani F1 vikend.

Mercedes dolazi u Španjolskoj u ulozi favorita, no hoće li doista biti tako? Ni Hamilton ni Rosberg nikad nisu pobijedili na ovoj utrci, a iz tabora Red Bulla dolaze optimistične najave, s obzirom da je Renault unaprijedio svoj motor koji bi trebao biti manje problematičan na ovoj utrci. Osim Vettela, Ricciarda i dvojca iz Mercedesa, ne treba zaboraviti domaćeg aduta Alonsa u Ferrariju, ali i uvijek neugodni Williams na ovoj stazi.

U svakom slučaju, u Barceloni nas čeka još jedna zanimljiva utrka elitnog automobilističkog natjecanja, s kvalifikacijama u subotu i utrkom u nedjelju koje počinju u 14 sati. Ne propustiti!


VN Kine, rezultati:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:36:52.810
2. Nico Rosberg (Mercedes) +18.686
3. Fernando Alonso (Ferrari) +25.765
4. Daniel Ricciardo (Red Bull) +26.978
5. Sebastian Vettel (Red Bull) +51.012
6. Nico Hülkenberg (Force India) +57.581
7. Valtteri Bottas (Williams) +58.145
8. Kimi Räikkönen (Ferrari) +1:23.990
9. Sergio Perez (Force India) +1:26.489
10. Daniil Kvjat (Toro Rosso) + jedan drug

Ukupni poredak nakon 4 od 19 utrka:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 79
2. Lewis Hamilton (Mercedes) 75
3. Fernando Alonso (Ferrari) 41
4. Nico Hülkenberg (Force India) 36
5. Sebastian Vettel (Red Bull) 33

Poredak konstruktora:

1. Mercedes 154
2. Red Bull 57
3. Force India 54

Sažetke utrka pogledajte ovdje